Festivalul Fructelor de Pădure de la Coşna

În fiecare an, la început de toamnă, în comuna Coşna, Festivalul Fructelor de Pădure, are loc un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Coşna, care propune o gamă diversificată de activităţi, în care este îmbinată gastronomia locală cu bogata tradiţie culturală.

Toţi cei care au ajuns pe 2 şi 3 septembrie la cea de-a XVI-a ediţie a festivalului au putut admira măiestria gospodinelor din zonă, care ştiu să transforme cu pricepere fructele de pădure în adevărate delicatese şi au putut degusta şi achiziţiona la preţuri convenabile cele mai alese dulceţuri, siropuri, băuturi alcoolice, prăjituri, pregătite cu grijă din fructele culese direct din pădurile din Ţara Dornelor.

„Este primul festival de toamnă din zona Dornelor, un festival al fructelor de pădure de la care se pot achiziţiona fructe de pădure de sezon, dar şi produse gastronomice, realizate după reţete vechi: siropuri, gemuri, dulceţuri. Mulţumesc celor care au dorit să fie alături de noi, care au participat cu standuri şi celor care m-au ajutat ca această manifestare de tradiţie pentru zona noastră să fie posibilă. Mulţumesc Consiliului Local, sponsorilor şi gospodinelor din comuna Coşna care, în fiecare an, sunt prezente şi reuşesc să ţină viu acest eveniment. Sigur veţi găsi ceva pe placul dumneavoastră la standuri sau pe scenă” a spus primarul Gavril Pardău.

Comuna Coşna are încă un cetăţean de onoare: scriitorul Dănuţ Poenaru

Ziua de sâmbătă a fost dedicată manifestărilor sportive, competiţii la care au participat elevii şi tineri din comună şi cei din localităţile învecinate.

Duminică, după Sfânta Liturghie de la biserică, oaspeţii, turiştii şi localnicii şi-au dat întâlnire pe terenul de sport din centrul comunei, unde gospodinele din Coşna au venit să îşi prezinte delicioasele produse preparate din fructe de pădure. Manifestarea a început cu o slujbă religioasă de binecuvântare a locuitorilor comunei şi a roadelor pădurii. A urmat punerea în aplicare a unei hotărâri a Consiliului Local din 29 august 2023, acordarea titlului „Cetăţean de Onoare” domnului Dănuţ Poenaru pentru implicarea, promovarea şi creşterea prestigiului comunei Coşna pe plan judeţean şi naţional.

„Pentru că s-a implicat foarte mult în viaţa culturală a comunei Coşna, am considerat că oferirea acestui titlu este recompensa comunităţii pentru tot ceea ce a făcut. În perioada 2016 – 2020 a scris volumul «Coşna, file de istorie», o lucrare impresionantă de peste 700 de pagini, foarte bine documentată, cu o iconografie bogată şi sugestivă, bazată pe o bibliografie de specialitate, de asemenea impresionantă” a motivat primarul Gavril Pardău decizia de a propune către CL acordarea celei mai înalte distincţii locale pentru Dănuţ Poenaru.

„Dintre toate distincţiile pe care le-am primit de-a lungul vieţii, cea de astăzi este cea mai importantă şi de aceea este o zi specială pentru mine. Orice recunoaştere din partea unei comunităţi ar trebui să te facă să te întrebi dacă o meriţi pentru a o accepta. Această distincţie mi-a fost propusă încă din anul 2021, ca răsplată şi măsură de apreciere a eforturilor făcute de mine în perioada 2016 – 2020 pentru întocmirea şi publicarea lucrării cu caracter monografic «Coşna, file de istorie», lucrare lansată în luna ianuarie 2021, în plină pandemie. Am acceptat acum titlul de cetăţean de onoare văzând aprecierile sincere şi constante pe care le-am primit pentru ceea ce am realizat” ne-a spus scriitorul Dănuţ Poenaru.

Comunitatea a sărbătorit cele patru familii care împlinesc în acest an 50 de ani de căsătorie

Primarul Gavril Pardău a felicitat în debutul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Fructelor de Pădure cele patru cupluri din comuna Coşna care au împlinit sau împlinesc în acest an 50 de ani de căsnicie, în cadrul evenimentului „Nunta de aur”. La festivitatea de premiere care a avut loc în prezenţa seniorilor, a familiilor lor şi a numeroşilor coşneni prezenţi pe stadionul din comună a participat şi o parte dintre invitaţi, printre care s-au numărat subprefectul judeţului Suceava Florin Sinescu, inspectorul şcolar general adjunct Petru Crăciun, Dănuţ Candrea – primarul comunei Dorna Candrenilor, Viluţ Mezdrea – primarul comunei Poiana Stampei şi Gică Apetrei, preşedinte PSD Vatra Dornei.

„Vă mulţumesc pentru că aţi dat curs invitaţiei noastre de a celebra şi a aniversa un moment foarte important în viaţa dumneavoastră şi a comunităţii noastre. Aveţi 50 de ani petrecuţi împreună, aţi avut momente fericite, aţi avut poate momente mai dificile, dar împreună aţi trecut peste toate pentru că aţi ştiut să vă spuneţi vorbe frumoase, să fiţi alături unul de celălalt. Este foarte important pentru noi că ne oferiţi acest model de viaţă care trebuie urmat de noi toţi” a spus primarul Gavril Pardău.

În cuvântul său, subprefectul Florin Sinescu a vorbit despre meritele lui Dănuţ Poenaru şi despre importanţa scrierilor monografice pentru o comunitate, totodată felicitând cele patru cupluri „de aur” premiate de Primăria Coşna la împlinirea a 50 de ani de împreună vieţuire. „Este o zi frumoasă de toamnă în care serbăm a XVI-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure, această simbioză perfectă, în acest minunat Bazin al Dornelor, între pădure şi om şi din care s-a născut acest limbaj comun, internaţional, care înseamnă gastronomia. Sunt produse autentice, produse adevărate, produse pe care le găsim în principalele târguri şi care ne bucură papile gustative pentru că sunt de calitate, sunt făcute de gospodine adevărate. Sunt produse naturale făcute într-o zonă minunată.

Aici la Coşna, între doi primari gospodari, Viluţ Mezdrea la Poiana Stampei şi Dănuţ Candrea la Dorna Candrenilor, nu putea fi decât tot un gospodar, Gavril Pardău”.

Fructele de pădure, ingredient principal pentru „bucătăreală”

Comuna Coşna este o zonă cu o suprafaţă mare împădurită, iar cantitatea de fructe de pădure şi de ciuperci din partea locului este suficient de mare astfel încât gospodinele din această localitate să pregătească tot felul de dulceţuri, gemuri, siropuri, băuturi, dar şi prăjituri, torturi, creme şi tincturi cum ar fi cele din urzici, soc, brusturi, mentă, pătlagină care pot trata diverse afecţiuni.

Cei prezenţi sâmbătă şi duminică la Coşna au putut vizita standurile cu produse având ca ingredient principal fructele de pădure, au putut degusta şi au putut cumpăra ce li s-a părut mai gustos. S-au găsit îngheţată de casă cu fructe de pădure preparată după reţete tradiţionale, numeroase produse având ca ingredient principal ciupercile şi salate de toamnă. Femeile care prepară de zeci de ani aceste bunătăţi sunt renumite nu numai în zonă, ci în întreaga ţară, pentru că ele participă la târguri organizate în alte judeţe şi în Capitală.

Leontina Tincuţa Zaieţ a fost cea mai tânără participantă cu stand la festival. Ea i-a ispitit pe cei care au ajuns la Coşna cu bere de casă cu lămâie şi afine, făcută după o reţetă veche, folosită şi de bunica, îngheţată de casă cu vanilie, cacao şi fructe de pădure sau vanilie cu fructe de pădure, brioşe cu fructe de pădure, tartă cu zmeură şi tartă cu fructe asortate.

„Tradiţia de a prelucra fructele de pădure este păstrată de la părinţi şi de la alţi coşneni. Văzând ce se face cum se face în casă la alţii am prins şi eu drag. Portul popular şi bucătăreala sunt moştenite de la mama pentru că ea toată viaţa a gătit” ne-a mărturisit Leontina Tincuţa Zaieţ.

Roade alese, chiar de bunica culese

Este o plăcere să stai de vorbă cu aceste gospodine şi să le afli reţetele, dar şi cu cei care vin în timpul verii şi toamna în Bazinul Dornelor pentru a-şi petrece concediul şi ajung la Coşna pentru a merge la cules fructe de pădure şi apoi le transformă în dulceţuri, siropuri şi conserve în gospodăriile din acest sat.

Cristina Mustea este cunoscută în judeţ şi în ţară pentru dulceţuri, siropuri, prăjituri, ouă încondeiate şi a venit şi în acest an cu noutatea ediţiei: dulceaţa de liliac. „Până acum producţia de hribi a fost slăbuţă, dar aşteptăm toamna să facem din nou produse pe bază de hribi. Am făcut dulceaţă de fragi, siropuri cu afine, zmeură, mure. Tot cea am putu strânge din pădure am transformat în produse dulci pe care le-am pus în borcane pentru a le oferi clienţilor. Ciuperci, fructe, plante medicinale din pădure, le transformăm în sănătate. Am făcut o combinaţie de cireşe amare şi vişine. Alte noutăţi sunt dulceaţa de salcâm şi dulceaţa de liliac sălbatic, toate culese din pădure împreună cu soţul. Mai avem şi dulceaţă de aronia” ne-a spus Cristina Mustea.

Pe Cristina Mustea o cunoaştem şi am scris despre ea din anul 2016, când la Festivalul Fructelor de Pădure a venit în premieră cu „dulceaţa înfrăţită”, făcută din zmeură şi mure, cu un gust, savoare şi culoare deosebite, şi cu ghebe marinate, care se consumă ca garnitură la friptură sau în post la orez, cartofi copţi.

Dulceţuri şi siropuri, doar cu ingrediente naturale

Camelia Mitrofan din Coşna, prelucrează fructele de pădure de mult timp, în special pentru a asigura o hrană sănătoasă şi mâncăruri cât mai naturale familie; a fost a doua participare la acest festival. A adus dulceaţă şi sirop de fragi, de afine, zmeură, merişoare, mure, toate produse în gospodărie, cu un gust deosebit şi aranjate într-un stand foarte atractiv.

„Este al doilea în care participăm, am patru copii şi le place să se ocupe de prelucrarea fructelor şi cred că vor duce mai departe această tradiţie. Culesul fructelor îl facem în familie, împreună cu copiii, iar pentru preparare folosim doar ingrediente naturale” ne-a spus Camelia Mitrofan.

Şi cum de la festival nu putea lipsi buna dispoziţie, atmosfera a fost întreţinută de interpreţi de muzică populară şi grupuri folclorice din judeţ printre care s-au numărat Angelica Flutur, Ancuţa Anghel, Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, Alex de la Orăştie, Ansamblul „Coşnencuţa”, Ionuţ Candrea şi Ioana Petran, DYA, Florin Bizom, Ansamblul profesionist „Ciprian Porumbescu”, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Lucica Păltineanu, Nicolaie Vieru şi Gabriel Tetreag.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI