Deputatul PSD Mirela Adomnicăi organizează o dezbatere pe legile educaţiei

> Trebuie aduse cât mai multe observaţii şi completări, pentru că nu vrem o schimbare superficială, transmite parlamentarul sucevean

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a anunţat, joi, că va organiza în data de 30 martie o dezbatere privind proiectele legilor educaţiei.

„În contextul în care în ultimele trei decenii legislaţia în domeniul educaţiei a suferit multe modificări, însă învăţământul românesc nu a făcut progrese semnificative, consider că e nevoie să implicăm cât mai mulţi suceveni în consultările demarate de Partidul Social Democrat asupra proiectelor de lege ale Educaţiei. Fie că vorbim de cadre didactice, de elevi sau studenţi, părinţi, ONG-uri, sindicate, consider că e nevoie să cunoaştem în primul rând cele două proiecte de lege făcute publice recent de Ministerul Educaţiei şi să aducem cât mai multe observaţii şi completări, pentru a nu avea doar o schimbare superficială” a arătat deputatul social-democrat sucevean.

Mirela Adomnicăi a subliniat că, în prezent, „cifrele nu arată bine”.

„Rata de părăsire timpurie a şcolii este ridicată, iar, conform testelor PISA, 44% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional, plasaţi pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul de competenţă la citit, matematică şi ştiinţe” a precizat deputatul.

Ea a menţionat că încă sunt şcoli nesigure, departe de a fi considerate moderne, digitalizate şi verzi, iar o treime dintre şcolile din judeţ nu au pază sau supraveghere video.

În ceea ce priveşte învăţământul universitar, studiile arată că aproape un student din doi nu termină facultatea.

„Suntem, vrem, nu vrem, în aceeaşi clasă, cu care nu vom reuşi să promovăm decât dacă ne spunem punctul de vedere. Aşadar, ieşiţi, vă rog, la tablă!” a transmis Mirela Adomnicăi.

Ea a invitat sucevenii la o dezbatere publică care va avea loc pe 30 martie, în cadrul unei ediţii noi a proiectului „Cafeneaua politică”, pe care l-a demarat în urmă cu aproximativ jumătate de an, cu scopul de a organiza periodic dezbateri pe diverse teme de interes, cu specialişti în domeniu.

Astfel, în data de 30 martie, se va vorbi despre cum pot fi îmbunătăţite cele două proiecte de lege, respectiv proiectul Legii învăţământului preuniversitar şi cel al Legii învăţământului universitar.

„Persoanele interesante să participe sunt rugate să trimită datele de contact la adresa de e-mail [email protected]

yahoo.com, pentru a le comunica toate detaliile legate de organizarea dezbaterii. Totodată, pe aceeaşi adresă de e-mail, pot trimite observaţiile şi completările la cele două proiecte de lege. Le voi citi pe fiecare în parte şi mă voi asigura că propunerile şi obiecţiile sucevenilor vor fi integrate într-un set de amendamente pe care PSD le va susţine în Coaliţie şi în comisiile parlamentare de specialitate” a mai arătat Mirela Adomnicăi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Succes in demersul dvs. dar s a nu rămână la nivel de ,,cafenea”. Începeți cu a recunoaște că declinul învățământului a inceput sub conducerea doamnei Andronescu (cunoscuta sub numele de ABRAMBURICA) care in 4 mandate in conducerea min. Învățământului (1995, 2000-2003, 2012, 2018- 2019). Ea a început desființarea scolilor de artă și meserii și intrarea in înv. superior fata diploma de bac. A introdus fabricile de diploma particulare, care produceau bani pt. ea și partid. Actualul șef PSD Ciolacu a absolvit in anul 1995 ( la 28 de ani) fac. de Drept a Universității Ecologice, care a primit autorizare provizorie abia in mai 1995.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: