Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR):

Raportarea suplimentară solicitată pe Măsura 2 nu trebuie aplicată tuturor beneficiarilor

Instrucţiunea privind completarea şi depunerea rapoartelor finale de beneficiarii Măsurii 2, conform căreia aceştia trebuie să depună o nouă raportare până la data de 27 ianuarie 2023, trebuie aplicată doar pentru cei la care au fost constatate nereguli în raportare, nu la toţi beneficiarii, consideră Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, transmis miercuri AGERPRES, reprezentanţii IMM resping introducerea de noi sarcini birocratice pentru antreprenorii beneficiari ai finanţărilor din cadrul Măsurii 2, din mai multe considerente.

Astfel, în viziunea CNIPMMR, nu se pot introduce obligaţii de raportare suplimentare pentru beneficiari, deoarece se creează un precedent, la aproximativ 2 ani de la obţinerea finanţării şi încetarea obligaţiilor contractuale.

De asemenea, termenul foarte scurt (până la data de 27 ianuarie 2023) acordat beneficiarilor pentru efectuarea noilor raportări, conform indicaţiilor şi formatelor stabilite de instrucţiune, este în defavoarea antreprenorilor, aceştia având nevoie de un timp suplimentar pentru îndeplinirea noilor obligaţii.

„Nu susţinem solicitarea instituţiilor publice de a le fi transmise, într-un nou format, informaţii pe care acestea deja le deţin, fiind deja raportate de către beneficiari conform rapoartelor de progres. Instituţiile au obligaţia de a-şi extrage informaţiile în formatele pe care acestea le doresc din datele pe care le deţin şi de a nu solicita noi raportări. Nu mai există bază contractuală pentru introducerea de noi obligaţii în sarcina beneficiarilor Măsurii 2. Conform contractelor de finanţare, beneficiarii au avut obligaţia menţinerii numărului de salariaţi pentru 6 luni şi, ca în termen de 180 zile de la primirea ajutorului financiar, să încarce în aplicaţia electronică Raportul de Progres, împreună cu toate documentele justificative, aceştia îndeplinindu-şi, astfel, obligaţiile contractuale pe care le au faţă de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, neavând încheiat un contract de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, se menţionează în comunicat.

În acest context, CNIPMMR este de părere că noua instrucţiune trebuie aplicată doar beneficiarilor la care au fost constatate nereguli în raportare, venindu-se astfel în ajutorul acestora pentru corectarea unor aspecte de formă în vederea evitării măsurilor de recuperare a finanţărilor acordate, şi nu aplicarea pentru toţi beneficiarii Măsurii 2, indiferent dacă au fost sau nu constatate neconcordanţe în raportare.

Marţi, 17 ianuarie, a fost publicată instrucţiunea nr. 60 privind completarea şi depunerea rapoartelor finale de către beneficiarii Măsurii 2 Granturi pentru capital de lucru – conform OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri din domeniul fondurilor europene, cu modificările şi completările ulterioare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI