Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a transmis studenţilor suceveni să înveţe cât mai mult şi să aplice pentru posturi în instituţiile europene

Un grup de studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative (FDSA) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a efectuat, în perioada 21-25 noiembrie, la Bruxelles, o excursie cu caracter pedagogic, studenţii fiind primiţi la sediul NATO de secretarul general adjunct al organizaţiei, Mircea Geoană.

Studenţii au fost însoţiţi de conf. univ. dr. Camelia Ignătescu, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, şi de cadre didactice ale facultăţii (conf. univ. dr. Gabriela Nemţoi, lect. univ. dr. Narcisa Galeş, lect. univ. dr. Daniela Cătău-Vereş, prof. asociat Cristian Cucoreanu, prof. asociat Florin Cazacu, ing. sistem Ionuţ Croitoru).

Pe parcursul celor patru zile, studenţii suceveni au avut în vedere vizitarea mai multor instituţii europene care au sediul la Bruxelles, precum Parlamentul European, Parlamentarium, Comisia Europeană.

„Vizita a reprezentat un bun prilej pentru studenţii FDSA de a descoperi funcţionarea şi obiectivele acestor instituţii europene prestigioase, dar şi de a discuta cu tineri români care lucrează în prezent la Parlamentul European şi la Comisia Europeană pe diverse poziţii, ocupate prin candidaturi pe portalurile instituţionale. Studenţii suceveni au avut astfel ocazia să descopere oportunităţi de stagii şi proceduri de acces la cariere din administraţia publică europeană” se arată într-un comunicat al USV.

Potrivit sursei citate, un moment special a fost vizita efectuată la sediul NATO din Bruxelles, unde, timp de câteva ore, delegaţia Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative s-a bucurat de o primire „exemplar organizată” de o echipă a Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO şi de un program divers de activităţi, ce au vizat familiarizarea participanţilor cu obiectivele şi modul de funcţionare ale acestei instituţii extrem de importante pentru lumea contemporană.

Programul de activităţi propuse grupului de vizitatori de la Suceava a cuprins, în primul rând, un tur ghidat de descoperire a NATO, organizat de Nicholas Nguyen, şeful Departamentului de Comunicare Publică din cadrul Arhivelor NATO. Au urmat apoi o scurtă conferinţă şi discuţii pe tema „Agenda curentă a NATO”, organizate de Silvia Maretti, reprezentanta Diviziei de Diplomaţie Publică, Secţia Angajamente NATO.

Alte două conferinţe, urmate, de asemenea, de discuţii cu delegaţia suceveană, au fost susţinute de Adrian Matei, reprezentant al Diviziei NATO pe Probleme de Afaceri şi Politică de Securitate, care a vorbit despre evoluţia securităţii pe flancul estic al NATO, şi de ambasadorul permanent al României la NATO, Dan Neculăescu, care a vorbit despre „Rolul României în cadrul NATO – o perspectivă naţională”.

Vizita la sediul NATO s-a încheiat cu un moment special organizat de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care s-a adresat în mod special studenţilor suceveni, încurajându-i să aibă încredere în ei, să studieze cât mai mult şi să aibă curajul să aplice şi să concureze pentru diverse stagii şi posturi în cadrul instituţiilor europene, deschise să primească în mijlocul lor tineri români formaţi în universităţile româneşti, care au oferit Europei oameni valoroşi şi apreciaţi de-a lungul timpului.

Ultima zi a fost rezervată vizitării Parlamentului European, unde delegaţia universitară suceveană a fost întâmpinată de Cătălin Iovu, şeful cabinetului europarlamentarului Tudor Ciuhodaru. Cu această ocazie, studenţii şi profesorii suceveni au vizitat sala mare a Parlamentului European, precum şi sălile diverselor comisii de specialitate ale acestei prestigioase instituţii, familiarizându-se cu cadrul de lucru al parlamentarilor europeni.

„Această activitate marchează un moment memorabil pentru comunitatea academică suceveană, atât prin prisma obiectivelor instituţionale vizitate, a descoperirii unor oportunităţi de stagii şi cariere pentru studenţii nostri, cât şi din perspectiva dialogului stabilit cu personalităţi române prezente la nivel european, adevăraţi ambasadori ai culturii şi valorilor noastre naţionale” se mai arată în comunicatul USV. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI