Ce înseamnă să fii (prea) bătrân?!

> L.D. CLEMENT

Potrivit tradiţiei, Matusalem (cel puţin şef de trib la vremea sa) ar fi făcut umbră pământului fix 969 de ani; de reţinut (dintre puţinele informaţii despre el) şi că a avut primul fiu la 187 de ani…

…Până să împlinească, de curând (20 noiembrie) 80 de ani, vârstă la care Joe Biden se gândeşte la încă un mandat în Statele Unite pe care le prezidează – state în care funcţionează un capitalism crâncen, care face ca nu puţini dintre cetăţenii de rând să muncească, spre a subzista, până la adânci bătrâneţi şi chiar până la moarte – s-a iscat o dispută publică din esenţa căreia am împrumutat titlul acestor rânduri. Foarte pe scurt, unii au spus că J.B. este un ins „superager” (de înţeles în patria în care „s-a născut” şi trăieşte bine mersi Superman sau în cea în care, spre a avea discursuri superfluente, Barack Obama a inaugurat teleprompterul discret), cu care abia ar fi în stare să concureze nişte tinerei oarecare. Pe când alţii, e drept, mai puţini, cam o treime (potrivit unui sondaj), poate că şi din opoziţie, s-au arătat destul de îngrijoraţi dacă nu cumva, ca omul, până şi al lor J.B. să fie afectat de oarece slăbiciuni dintre cele cu care muritorilor comuni li se întâmplă să se confrunte odată cu înaintarea în vârstă. Totuşi, dintre toţi cei întrebaţi oficial, peste 85% s-au declarat de opinie că limita de vârstă pentru funcţia de preşedinte al SUA ar trebui să fie cel mult 75 de ani; vai nouă, încărcându-se ei cu povara de a fi comis discriminare (de vârstă) tocmai în arealul administrativ-politic-militar superdemocrat (şi superrepublican) în care unii au căpătat drept de vot prin 1969. Cât priveşte rezultatul concret al disputei, pricepem că a rămas ca în trenul dintre California şi Nebraska. Prin compartimente se zice că, la o adică, un senator de Iowa a obţinut recent, la 89 de ani, un nou mandat de 6 ani sau că preşedintele Camerunului are tot 89 de primăveri. Plus că Matusalem, la anii acestora, încă se juca în nisip!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: