La Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului”

De Ziua Bucovinei, inaugurarea „Turnului Unirii”

Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Suceava anunţă organizarea unor suite de manifestări tematice destinate Zilei Bucovinei (28 Noiembrie), activităţi omagiale subscrise Marii Uniri de la 1918. Pe agenda acestor manifestări figurează, printre altele, simpozionul dedicat Marii Uniri de la 1918, care se va desfăşura în data de 24 noiembrie a.c., cu începere de la ora 17:00, în Sala-muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu” din cadrul ansamblului arhitectonic „In Memoriam”, de la par-terul bisericii-monument „Naşterea Maicii Domnului” din proximitatea Palatului de Justiţie. Cu acest prilej va fi vernisată şi o expoziţie dedicată inaugurării „Turnului Unirii”, urmată de acordarea de diplome şi medalii omagiale.

De Ziua Bucovinei, luni, 28 noiembrie a.c., va fi inaugurat „Turnul Unirii”.

Manifestările vor debuta cu începere de la ora 11:00, după un program bine stabilit, fiind implicate mai multe structuri de la nivel local şi judeţean în buna desfăşurare a activităţilor liturgice şi laice. Se anunţă un ceremonial militar, cu onorul dat prefectului Alexandru Moldovan, asigurat de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Bogdan Vodă” Suceava (drapel de luptă, gardă port-drapel, pluton de militari, preot militar), Şcoala de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni, cu un pluton echipat în ţinută de epocă de la 1918 şi preotul militar, Colegiul Militar “Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cu un pluton de elevi şi preotul militar, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava, cu 21 de militari care vor purta drapele tricolore şi cu preotul militar. Vor fi depuse coroane de flori la „Turnul Unirii” din partea următoarelor instituţii: Instituţia Prefectului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Curtea de Apel Suceava, Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Suceava.

Programul artistic va fi asigurat de Grupul folcloric „Al lui Ştefan bravi oşteni” de la Vicovu de Sus.

Tot în acest context de sărbătoare va fi oficiată o slujbă religioasă de mulţumire şi pomenire a eroilor neamului (Te Deum), completată fiind cu acordarea de diplome şi medalii omagiale.

La eveniment au fost invitate autorităţile judeţene şi locale.

Vă reamintim că „Turnul Unirii” are trei feţe care simbolizează, pe de o parte, Sfânta Treime, iar pe de alta cele trei provincii istorice româneşti Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, nucleul României Mari.

„«Turnul Unirii» a fost ridicat în Anul Centenar pentru a cinsti memoria eroilor români care s-au jertfit în Războiul pentru reîntregire naţională (1916-1919), spre a nu uita nimeni, niciodată, că moşii şi strămoşii noştri au murit pentru acest el şi acest ideal sfânt, Marea Unire” a spus părintele paroh dr. Viorel-Ioan Vârlan.

Complexul arhitectonic „In Memoriam” mai cuprinde ansamblul statuar „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” şi Sala-muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu”. Biserica, ridicată între 1996-2004, târnosită la 12 septembrie 2004, este închinată eroilor martiri anticomunişti care s-au jertfit în temniţa roşie a regimului stalinist de la noi şi de pretutindeni. Ansamblul a fost proiectat integral de arh. Doru Olaş.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI