Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna a fost redeschis

 > Premierii Nicolae Ciucă şi Denys Shmyhal au convenit să mai fie deschise încă şapte puncte de trecere a frontierei între cele două ţări

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Vicovu de Sus – Crasna a fost deschis, ieri-dimineaţă, în prezenţa premierului României, Nicolae Ciucă, şi a premierului Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a transmis la deschiderea acestui punct de frontieră mulţumirile Ucrainei pentru tot sprijinul pe care îl asigură România în condiţiile agresiunii Federaţiei Ruse. Premierul Ucrainei a cerut ca „România să declare Federaţia Rusă ca stat terorist”.

El a spus că PTF Vicovu de Sus – Crasna este primul punct de frontieră construit de la zero din 1999 şi a spus că cel târziu la începutul anului viitor va fi deschis şi PTF  Diaviţki – Racovăţ, pentru traficul rutier.

„În perspectivă se prevede deschiderea a şapte noi puncte de frontieră” a spus premierul ucrainean.

El a arătat că partea ucraineană susţine propunerea premierului român pentru crearea unui punct de lucru care să se ocupe de dezvoltarea punctelor de frontieră.

Un punct de frontieră între Ucraina şi Uniunea Europeană

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că se bucură să participe împreună cu premierul ucrainean la deschiderea acestui punct de frontieră dintre România şi Ucraina.

„Este un eveniment plin de semnificaţii care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre. Este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi România, ci şi între Ucraina şi Uniunea Europeană” a subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă a arătat că, în aceste momente deosebite, tragice, prin care trece Ucraina, este nevoie ca împreună să se dea dovadă de solidaritate şi unitate.

„Deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă un tranzit mai lejer al cetăţenilor şi bunurilor. Mobilitatea în acest moment capătă o  importanţă vitală pentru că în condiţiile în care, după 24 februarie a.c., agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi pentru guvernul ucrainean şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine cât şi asupra întregului continent. Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie de sprijinul pe care comunitatea internaţională care împărtăşeşte aceleaşi valori, poate să îl acorde” a spus premierul României.

Nicolae Ciucă a reamintit că România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale agresiunii ruse.

„Mulţumesc cetăţenilor români care au dat dovadă de empatie şi solidaritate deplină şi mulţumesc instituţiilor care au înţeles care le este responsabilitate şi au făcut demersuri ca să facă posibil să participăm la evenimente ca cel de astăzi” a adăugat Nicolae Ciucă.

Totodată, el a spus că România a avut un rol esenţial în ceea ce înseamnă asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina şi că poate spune că România a jucat un rol important în asigurarea fluxurilor alimentare la nivel european şi global afectate de agresiunea Federaţiei Ruse.

Prin infrastructura din România au fost exportate peste 6,5 milioane de tone de grâne din Ucraina, a spus Ciucă, arătând că există în continuare planuri viitoare pentru a putea să realiza mai multe treceri de frontieră şi există planuri ale UE care integrează şi că acestea se vor alinia pentru a se asigura o dezvoltare coerentă a acestor facilităţi.

„Vom continua să ne coordonăm activitatea cu speranţe să reuşim ca nu peste mult timp să deschiem alte puncte de trecere a frontierei” a spus Nicolae Ciucă. (N.B.)

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI