100 de ani de la dezvelirea monumentului „Grănicerul”

În perioada 22-24 septembrie, Filiala Judeţeană „Plăieşii” Suceava a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Primăria Fălticeni şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, împreună cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, au organizat un program omagial cu ocazia împlinirii a 104 ani de la lupta de la Spătăreşti şi a 100 de ani de la dezvelirea monumentului „Grănicerul de veghe”, ridicat în memoria eroilor Regimentului 2 Grăniceri din Fălticeni.

 „Nicolae Iorga spunea că «neamul devine etern prin Cultul Eroilor». Când ne gândim la cultul eroilor ne gândim la cinstirea acestora. Trebuie să avem curajul şi responsabilitatea să vorbim deschis, cu voce tare, să avem curaj să spunem că suntem români. Dacă ne ducem în urmă cu 100 de ani de când s-a dezvelit această statuie, vedem că 500 de oameni au reuşit să ţină piept la 10.000 de ruşi care doreau să fure din Fălticeni. Cei 500 de grăniceri au reuşit să apere acest pământ, la fel cum a făcut şi Ştefan cel Mare la Vaslui.

În cele trei zile în care s-au derulat aceste evenimente, ne-am încărcat cu foarte multă energie pozitivă, pentru că pe 22 septembrie ne-am întâlnit cu un veteran de 100 de ani, iar pe 23 septembrie cu veterani de 95, 96 şi 102 ani. Veteranul de 102 ani care locuieşte în Fălticeni, cu o minte deschisă… ce frumos ne-a vorbit, cât de frumos ne-a spus cum a luptat în regimentul lui până a ajuns la Marea Azov, unde a fost rănit. A cântat cu noi «Marşul vânătorilor de munte». La 102 ani a făcut lucrul acesta pentru că şi-a iubit şi îşi iubeşte patria. De asta o spun – şi pentru tinerii militari şi pentru toţi care suntem prezenţi aici – că trebuie să ne gândim că dacă avem fructe în copac, avem rădăcini adânci înfipte în pământ. Noi suntem astăzi aici şi putem vorbi româneşte pentru că cei care au fost înaintea noastră au udat acest pământ cu sângele lor. Să facem asemenea grănicerului care veghează de pe soclul statuii, să veghem la prezentul şi la viitorul României” a fost îndemnul generalului Ion Burlui, coordonatorul evenimentelor organizate la sfârşitul săptămânii trecute la Fălticeni.

„Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătăreşti”

Manifestările au început joi, 22 septembrie, în biserica din curtea Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi (SMSJ) Fălticeni, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire a militarilor căzuţi la datorie în lupta de la Spătăreşti şi a personalităţilor acelor vremuri, fiind evidenţiată vitejia şi credinţa ostaşilor români. După serviciul religios a fost depusă o jerbă de flori la placa memorială dedicată ofiţerului francez Paul Berge, care şi-a pierdut viaţa alături de soldaţii Regimentului 16 Fălticeni în timpul Primului Război Mondial.

Sala de conferinţe a şcolii a găzduit simpozionul „Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătăreşti”. Printre invitaţi s-au numărat deputatul Mirela Adomnicăi, reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, şi administratorul public Alexandru Rădulescu, primari din comunele limitrofe urbei de pe Şomuz, reprezentanţi ai structurilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne, cadre didactice universitare, conducerea Asociaţiei Cultul Eroilor, directorii unităţilor de învăţământ din Fălticeni, preoţi, cadre militare şi elevi jandarmi.

După cuvântul de deschidere a evenimentului adresat de comandantul Şcolii Militare, colonelul Tudor Vladimirescu, au avut intervenţii primarul Cătălin Coman, deputatul Mirela Adomnicăi, generalul de brigadă (în rezervă) Ion Burlui – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava şi inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, generalul Ionel Postelnicu, fost comandant al SMSJ Fălticeni.

În cadrul conferinţei au luat cuvântul prof. univ. dr. Florin Pintescu, decan al Facultăţii de Istorie şi Geografie al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, şi Vasile Demciuc, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie-Geografie din Suceava, care au vorbit, documentat şi emoţionant, despre luptele armatei române în Primul Război Mondial şi eroismul românilor de-a lungul istoriei. Preotul militar Cătălin Simion a evidenţiat reperele istorice ale troiţelor ridicate în amintirea eroilor de la Spătăreşti, una dintre acestea fiind ridicată în anul 2019 de Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni, Primăria Fântâna Mare şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş”, chiar pe locul unde a avut loc lupta eroică dusă de ostaşii Regimentului 2 Grăniceri. Cu această ocazie, colonelul dr. Ilie Nuţu, autorul volumului „Istoria Regimentului 16 Dorobanţi din Fălticeni. 1877 – 1946”, a prezentat un studiu detaliat despre Monumentul Grănicerului.

Veteranul Ştefan Ţăranu, s-a reîntors la unitate după 76 de ani

În cadrul simpozionului, un moment emoţionant a fost cel al întâlnirii cu veteranul de război Ştefan Ţăranu, din satul Petia, comuna Buneşti, care a ajuns la vârsta de 99 de ani. Fost militar al Regimentului 16 Infanterie Fălticeni, Ştefan Ţăranu a luptat în Al Doilea Război Mondial, fiind trecut în rezervă în anul 1946. Iar de atunci nu a mai revenit la unitatea din Fălticeni, până la întâlnirea de joi, 22 septembrie 2022.

Venerabilul veteran a primit diploma şi medalia omagială dedicată centenarului monumentului „Grănicerul de veghe”, o plachetă de onoare din partea Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi şi Ordinul „Crucea Bucovinei” din partea IPS, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Biroul executiv al Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava a conferit vineri, 23 septembrie, diploma şi medalia omagială dedicată centenarului monumentului „Grănicerul de veghe” veteranilor de război. Au fost onoraţi de vizita conducerii Asociaţiei Cultul Eroilor, Ion Acatrinei, veteran de război, născut în anul 1927, din satul Hreaţca, comuna Vultureşti, judeţul Suceava, şi Mihai Muscăliţa, veteran de război, născut în anul 1926, din Mălini, amândoi făcând parte, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, din trupele de rezervă ce urma să fie trimise în campania din Vest, executând serviciul de pregătire premilitară destinat tinerilor, în care erau instruiţi pentru misiuni de luptă.

În municipiul Fălticeni, a fost omagiat veteranul de război Iosif Popa, născut în anul 1921, care a luptat în Al Doilea Război Mondial, atât în campania din Răsărit, cât şi în cea din Vest, în trupele vânătorilor de munte, fiind rănit în luptele de la Marea de Azov. Iosif Popa şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu militari activi de la vânători de munte, Asociaţia Cultul Eroilor urmând să facă demersurile necesare în acest sens.

500 de ostaşi români care au înfrânt 10.000 de soldaţi din Corpul 2 armată rus

Sâmbătă, 24 septembrie, începând cu ora 11:00, la Statuia Grănicerului din Fălticeni s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios în cadrul căruia au fost pomeniţi cei 14 ostaşi români căzuţi în lupta de pe dealul Spătăreşti, ostaşii Regimentului „2 Grăniceri” şi Regimentului „16 Dorobanţi” Fălticeni, episcopii militari ai Armatei Române şi preoţii militari ai Regimentului de la Fălticeni. Garda de onoare la monument a fost asigurată de urmaşii grănicerilor, cadre militare evidenţiate din cadrul Poliţiei de Frontieră.

După prezentarea onorului militar a avut loc o slujbă religioasă oficiată de un sobor condus de părintele protopop Adrian Dulgheriu. Au urmat alocuţiunile reprezentanţilor Prefecturii Suceava (subprefectul Ioan Cristian Şologon), Primăriei Fălticeni (viceprimarul Constantin Bulaicon), Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (prorectorul Ştefan Purici), Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni (colonelul Tudor Vladimirescu), filialei Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui). Ei au scos în evidenţă eroismul celor 500 de ostaşi români care au înfrânt 10.000 de soldaţi din Corpul 2 armată rus care doreau să distrugă Fălticeniul, şi apoi să intre în Bucovina, jertfa celor 14 grăniceri căzuţi în lupta de la Spătăreşti şi eroismul soldaţilor care au salvat întreaga regiune a Moldovei de pericolul anarhiei şi bolşevizării, responsabilitatea urmaşilor fiind de a păstra moştenirea eroilor pentru eternizarea acestora.

Tânăra generaţie trebuie să ducă mai departe amintirea…

Subprefectul Cristian Şologon: „Suntem astăzi aici, să ne aducem aminte şi să comemorăm sacrificiul făcut de armata română şi de grăniceri în Primul Război Mondial pentru a împlini visul de veacuri a aceste naţiuni, acela de a trăi împreună în interiorul aceloraşi graniţe. Suntem astăzi aici să comemorăm pe cei 14 eroi care şi-au dat viaţa în bătălia de la Spătăreşti”.

Viceprimarul Constantin Bulaicon: „Un eveniment încărcat de emoţie şi de recunoştinţă pentru înaintaşii noştri. Vremurile tulburi pe care le trăim ne îndeamnă printre altele, să privim cu recunoştinţă şi mulţumire spre românii care prin lupta lor au fost garanţii păstrării graniţelor acestei ţări. Au fost români curajoşi, cu suflet de luptător, care şi-au respectat jurământul depus pentru ţară şi oameni, adevărate exemple pentru noi toţi”.

Prof. univ. dr. Ştefan Purici: „Astăzi cinstim memoria celor care au încercat să asigure stabilitatea în această parte a Europei, celor care au încercat să pună capăt anarhiei provocate de forţele comuniste. Tânăra generaţie trebuie să ducă mai departe amintirea despre eroii neamului şi să nu uităm niciodată că, fără să cinstim pe cei care a luptat pentru ţară, pentru neam, pentru patrie, nu vom avea un viitor nici în secolul XXI nici în secolele care vor veni”.

Col. Tudor Vladimirescu: „Sunt mândru că astăzi sunt unul din organizatorii acestui eveniment. Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi «Petru Rareş» Fălticeni este continuatoarea ostaşilor care au luptat, s-au jertfit şi au pus prima piatră de hotar pentru viitoarea unire a celor trei ţări române. Bătălia de la Spătăreşti, o bătălie mică ar spune unii, dar de o importanţă decisivă, un moment în istorie care ne-a permis ca pe aceste meleaguri să vorbim limba română, să avem trei culori pe braţul stâng”.

Diplome aniversare şi onor dat de piloţii elicopterelor militare

În acordul Imnului Eroilor au fost depuse coroane din partea instituţiilor şi unităţilor militare şi asociaţiilor participante.

Cu prilejul manifestărilor dedicate eroilor grăniceri de la Fălticeni au fost conferite diplome aniversare şi medalii comemorative reprezentanţilor administraţiei publice judeţene şi locale, instituţiilor militare şi civile, asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere, cadrelor militare active din instituţiile Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, oamenilor de cultură, cadrelor didactice, cadrelor militare în rezervă, veteranilor din teatrele de operaţii, urmaşilor veteranilor de război, preoţilor şi Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, persoanelor care au contribuit pentru susţinerea activităţilor de cinstire a eroilor neamului şi promovarea cultului eroilor.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea subunităţilor de elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Colegiul Militar Naţional „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în acompaniamentul fanfarei militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi şi cu un program artistic prezentat de elevi de la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc şi Grupul „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni.

Pe timpul desfăşurării evenimentului, zona a fost survolată de trei elicoptere militare ale Forţelor Aeriene Române din cadrul Bazei 95 Aeriene „Alexandru Şerbănescu” Bacău.

„Aeronavele Bazei 95 Aeriene Bacău au survolat zona, cu drapelul tricolor, sens în care transmitem mulţumirile noastre piloţilor elicopterelor care au dat onorul Grănicerului fălticenean şi comandaţilor acestora care au făcut posibilă onorabila misiune (comandorul Ioan Mischie, comandorul Petrică Grozav, comandorul Virgil Iftodi, originar din Mălini, şi comandorul Florin Olariu, fiu al Fălticenilor)” au precizat reprezentanţii Asociaţiei Cultul Eroilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: