Vasile Tărâţeanu, preţios colaborator şi sprijinitor al Institutului „Bucovina”

Poetul român, editorul, ziaristul, omul de cultură şi luptătorul pentru drepturile românilor din teritoriul de nord al Bucovinei Vasile Tărâţeanu a trecut la cele veşnice în ziua de 8 august 2022. Cunoscut şi recunoscut în întreg spaţiul în care se vorbeşte în Limba Română, a fost membru de onoare al Academie Române, membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Ştiinţă şi Artă, preţios colaborator şi sprijinitor al Institutului „Bucovina” al Academiei Române. Vasile Tărâţeanu a fost prezent prin condeiul său în numeroase publicaţii din ţară şi străinătate, a susţinut cu scrisul său Panteonul Naţional şi a fost unul din cei mai activi membri şi copreşedinţi ai Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi. Acesta s-a implicat energic în viaţa provinciei natale şi a românităţii. A fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, precum şi al Societăţii Scriitorilor Bucovineni. În ultima parte a vieţii sale, ca membru fondator şi preşedinte al Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, a dat viaţă, împreună cu colaboratorii săi, unui amplu program cultural şi ştiinţific care a contribuit la menţinerea identităţii româneşti în partea septentrională a românităţii.

Vasile Tărâţeanu s-a născut în ziua de 27 septembrie 1945, la Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi. A urmat cursurile Şcolii Medii nr. 10 din Cernăuţi (1961–1964) şi Facultatea de Litere de la Universitatea Cernăuţi (1967–1972). A fost reporter şi corespondent la mai multe publicaţii sau posturi de radio din regiunea Cernăuţi şi din ţară, între care amintim: „Zorile Bucovinei” – Cernăuţi (1969–1981); Radio „Ucraina Internaţional” (1981–1991), redactor-şef fondator al publicaţiei „Plai Românesc” din Cernăuţi (1990–1994), director fondator al revistei „Neamul Românesc”, fondator al ziarelor „Arcaşul”, „Curierul de Cernăuţi”, „Junimea”; redactor-şef adjunct al revistei „Familia Română” din Baia Mare, membru în colegiul de redacţie al publicaţiilor „Euromuzeon”, „Bucureştiul literar şi artistic”, „Tecuciul literar”, „Scriptor”, „Glasul Bucovinei” ş.a.

Cunoscut militant pentru drepturile românilor din Ucraina, om al cetăţii cu dăruire şi vocaţie de lider, Vasile Tărâţeanu a fost deputat în Consiliul Regional Cernăuţi (1992 – 1996, 2001–2010).

Vasile Tărâţeanu a debutat publicistic în 1962, înscriindu-se cu strălucire în pleiada de poeţi şi scriitori, din partea de nord a Bucovinei, care a menţinut viu focul scrierii în grafie latină şi conştiinţa apartenenţei la spaţiul cultural românesc. A publicat mai multe volume de poezii, precum: „Harpele ploii” – 1981, „Linia vieţii” – 1988, „Teama de înstrăinare” – 1991, „Litanii din ara de Sus” – 1995, „Litanii” – 1996, „Pământ în retragere” – 1999, „Şi ne izbăveşte pre noi” – 1999, „Dinafară” – 2003, „Aruncarea zarurilor” – 2005, „Ochean cu cioburi sângerânde” – 2005, „Orizonturi decapitate” – 2005, „Degeţelul de foc” – 2006, „Stâlpul de foc al jertfirii de cuvânt” – 2007, „Cimitir ambulant” – 2008; „101 poeme” – 2010, „Eu sunt cel ce sunt” – 2010, „Între spovedanie şi rugă” – 2013, „Balanţă răstignită între pământ şi cer” – 2015, „Ctitori de lumină” – 2018.

Ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite a primit numeroase premii literare şi a fost declarat cetăţean de onoare al localităţilor Ploieşti, Craiova, Buşteni, Dumbrăveni şi Suceava.

Cercetătorii Institutului „Bucovina” al Academiei Române sunt alături de îndurerata familie şi împărtăşesc cu acesta durerea ireparabilei pierderi.

Dumnezeu să îl odihnească şi să îl aşeze în rândul drepţilor!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: