O nouă tentativă de salvare a Casei Culturii

> Primăria Suceava ar putea semna un contract de participaţiune „neavantajos”, dar prin care să poată face investiţii în sala de spectacole a „monumentului de arhitectură” din centrul Sucevei

Primăria Municipiului Suceava încercă să găsească o soluţie legală pentru „gestionarea” Casei de Cultură a Sindicatelor. Primarul Ion Lungu a spus ieri, într-o conferinţă presă, că, în colaborare cu Consiliul Judeţean, a fost identificată posibilitatea perfectării contract de asociere în participaţiune, în care Primăria Suceava este asociatul participant, iar Casa de Cultură asociatul administrator.

„Acesta va consta în gestionarea, împreună, a patrimoniului de acolo, a sălii de spectacol, în care, dacă se ajunge la o concluzie, Primăria va face investiţii. Trebuie să întreprindem orice pentru a schimba instalaţiile de încălzire şi de climatizare, mobilierul, scaunele şi celelalte accesorii” arată Ion Lungu.

Contractul de asociere în participaţiune nu are valoare juridică, iar la expirarea duratei acestuia toate investiţiile ar reveni asociatului administrator, în speţă Casei Culturii.

Edilul-şef sucevean opinează că, din start, acesta nu este un contract avantajos pentru municipalitate. „Este în analiză la jurişti, să vedem care este baza legală. În măsura în care găsim soluţia legală şi corectă – chiar dacă Primăria nu este avantajată prin contract –, merită orice efort să putem moderniza Casa de Cultură, să o putem salva. Este un monument de arhitectură deosebit şi un obiectiv important pentru activităţi culturale” a explicat primarul Sucevei, menţionând că „la profit şi pierderi suntem la 50%”.

Reamintim că, la sfârşitul anului 2013, după o solicitare a Ordinului Arhitecţilor din România, Primăria Suceava a propus Ministerului Culturilor şi Cultelor clasarea Casei Culturii a Sindicatelor în categoria monumentelor istorice. De menţionat este că tratative pe marginea transferării obiectivului amintit către municipalitate se poartă de mai multă vreme. Parteneri de discuţii au fost reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, Casa de Cultură fiind moştenire a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structură care funcţiona înainte de 1989.

Lucrările la Casa de Cultură au început în 1965, inaugurarea având loc în 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare, în 1973, pe o faţadă laterală a clădirii fiind plasat mozaicul „Cântarea Ţării de Sus”, lucrare realizată de un colectiv de pictori format din Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim şi Mihai Horea.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI