Tabără de creaţie în parohia “Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a organizat cea de-a treia ediţie a taberei de creaţie “Bucuria Învierii Domnului văzută prin ochi de copil” în parohia “Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni, în perioada 26 – 28 aprilie 2022.

Vreme de două zile, 85 de copii cu vârste cuprinse 7 şi 14 ani au petrecut într-un mod cât mai plăcut timpul liber din perioada vacanţei de Sfintele Paşti, în care au avut ocazia de a-şi exersa abilităţile artistice şi de a (re)deveni trăitori ai tradiţiilor în sensul adevărat al sărbătorii pascale.

În cadrul acestui proiect s-au alăturat Protoieria Fălticeni, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Comunei Rădăşeni, Şcoala Gimnazială “Ion Lovinescu” din Rădăşeni şi Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Urecheni, judeţul Neamţ, pentru a-i ajuta pe elevii care au participat la această activitate de să conştientizeze importanţa păstrării valorilor creştine şi păstrarea obiceiurilor religioase moştenite din bătrâni, prilej de a pune în practică cunoştinţele legate de această mare sărbătoare prin diferite activităţi creative.

Activitatea din prima zi a început în Biserica parohială “Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina”, unde elevii, împreună cu îndrumătorii şi coordonatorii, au fost primiţi cu multă căldură de părinţii Constantin Rotar şi Georgian Rotar, au rostit împreună rugăciunea de binecuvântare a taberei, iar părintele protoiereu Adrian Dulgheriu le-a dat câteva sfaturi celor mici, de urmat pe perioada activităţii şi pentru viitor: “Cerem Duhului Sfânt ca să fie prezent în aceste zile, întrucât ne-am adunat cu toţii în numele lui Dumnezeu, să ne comportăm ca atare. Sper să vă întoarceţi fiecare la casele voastre cu învăţături pe care să le povestiţi părinţilor şi celor dragi ai voştri ce a-ţi învăţat în aceste zile la Biserică, să puneţi la inimă şi să transmiteţi şi celorlalţi colegi de a-i face şi pe ei să fie dornici să participe la astfel de acţiuni”.

În continuare, copiii au fost grupaţi pe atelierele de creaţie organizate de doamnele profesoare: atelier de pictură în tehnică tempera pe sticlă, pânză, piatră şi coli de desen; atelier de pirogravare pe lemn; atelier de încondeiere ouă; atelier de pricesne, unde au învăţat câteva noţiuni legate de cântarea bisericească, de asemenea confecţionând un ou uriaş din capace de PET-uri şi coşuleţe din hârtie pe care să fie aşezate ouăle încondeiate, activităţi ce s-au desfăşurat în sala mare a noii case sociale a parohiei.

Creaţiile copiilor au fost mult mai reuşite în cadrul acestei activităţi datorită priceperii şi a experienţei căpătate în celelalte ediţii, dar şi a participării în taberele organizate în parohiile din cadrul Protopopiatului Fălticeni, întrucât au dat dovadă de mai multă mai multă dăruire şi răbdare, mulţumită dascălilor lor: dna prof. Iordachi Ana, director al Şcolii Gimnaziale din Rădăşeni, alături de dna prof. Grumăzescu Danusia Cornelia şi dna prof. Manolache Elena.

În cadrul atelierul de încondeiat ouă, îndrumător pe dna Hoştiuc Ana, participanţii au avut parte de o scurtă prezentare a semnificaţiei culorilor şi a semnelor decorative, fiind menţionate fiecare etapă de lucru, scopul acestui atelier fiind de a încuraja păstrarea acestei tradiţii şi pentru generaţiile viitoare.

A doua zi a taberei a debutat cu o mică şezătoare la Căminul Cultural unde, în prezenţa unui public numeros, elevii au prezentat un spectacol artistic – dramatizarea “Pupăza din tei” şi “Soacra cu trei nurori” după Ion Creangă –, iar cei mai mari au sus-ţinut un program de pricesne specifice perioadei pascale. La program au luat parte şi dl prof. Grigore Bocanci, inspector general al Inspectoratului Judeţean Suceava, din partea Primăriei şi delegat al dlui primar ing. Neculai Perju, dna prof. Maricica Păun, viceprimar al comunei Rădăşeni, părintele Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, preoţii coordonatori şi părinţii copiilor.

La finalul spectacolului, toţi cei prezenţi au mers la bisericuţa de lemn, pentru a vedea lucrările realizate cu atâta măiestrie, pentru care copiii au primit binemeritate felicitări reuşita acestui proiect, alături de toţi cei implicaţi împreună cu voluntarii care se implică benevol în toate activităţile Bisericii.

Dl inspector şcolar general prof. Grigore Bocanci, alături de dna prof. Maricica Păun, viceprimar, au adresat alese cuvinte de mulţumire pentru activitatea şi efortul depus de toţi cei implicaţi în cadrul acestui proiect, în care se doreşte o continuitate şi în anii viitori.

A urmat apoi oferirea de diplome, insigne şi mici daruri din partea Primăriei, iar subsemnatul a adus cuvinte de mulţumire “mai ales Înalt Preasfinţitului Părinte Calinic, arhipăstorul nostru care ne-a binecuvântat activitatea noastră, în care am dorit să cultivăm în sufletul celor mici dragostea de tot ce este sfânt şi frumos şi de a înţelege şi simţi cu adevărat însemnătatea acestei sărbătorii atât de însemnate pentru noi creştinii ortodocşi, Învierea Domnului. Ne defineşte să arătăm modul prin care trăim această sărbătoare, alături de toţi cei implicaţi, alături de doamna prof. Danusia Cornelia Grumăzescu ajutată de doamnele profesoare Ana Iordachi, Elena Manolache şi Cristina Andron, faţă de dl inspector general prof. Grigore Bocanci, care mereu ne sprijină în astfel de activităţi, împreună cu dna inspector şcolar Gabriela Ceredeev, autorităţilor locale, părintelui protoiereu, părintelui Constantin Rotar care mereu mă sprijină şi mă îndrumă în toate activităţile iniţiate în cadrul comunităţii noastre. Nu am încercat decât să ne străduim să petrecem mai frumos această perioadă din Săptămâna Luminată, dincolo de viaţa noastră cotidiană, în cel mai frumos loc în care timpul trece atât de frumos şi benefic şi a înţelege caracterul sacru al sărbătorii, în Sfânta Biserică, unde gândurile ni se împletesc cu bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”.

 Pr. GEORGIAN ROTAR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: