Temă de analiză dată de prefect managerilor spitalelor din judeţ

Impactul psihologic asupra sucevenilor cauzat de efectele pandemiei de COVID

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, care a participat, joi, la o discuţie cu conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a solicitat managerului Alexandru Calancea ca, în calitate de coordonator al sistemului medical judeţean, să analizeze împreună cu managerii celorlalte spitale impactul psihologic cauzat de efectele pandemiei asupra populaţiei şi să identifice şi să dispună măsuri de îmbunătăţire a relaţiei personal medical – pacient, acolo unde este cazul.

Prefectul a subliniat că investiţiile din ultima perioadă în sistemul medical sucevean, alocările financiare „generoase” ale autorităţii publice judeţene care au completat sprijinul autorităţilor publice locale, dar şi nivelul decent al salarizării în sistemul sanitar „determină reale aşteptări din partea beneficiarului final – pacientul, şi implică un răspuns pe măsură, de natură a asigura un serviciu public de calitate, pe care ni-l dorim cu toţii”.

Un alt aspect pe care prefectul l-a supus atenţiei conducerii medicale a SJU este modalitatea în care se realizează schimbul de date între unităţile spitaliceşti, între spitalele din judeţ şi DSP Suceava şi, nu în ultimul rând, între DSP şi autorităţile centrale.

El a spus că nu de puţine ori au fost semnalate situaţii în care, la momentul centralizării raportărilor efectuate la nivelul spitalelor judeţene, rapoartele nu mai corespundeau situaţiei reale din teren, înregistrându-se diferenţe semnificative mai ales în ceea ce priveşte numărul paturilor ocupate/libere. Potrivit prefectului, aceste neconcordanţe pot genera sincope ce se transmit în lanţ, determinând consecinţe asupra planificării internărilor şi, în ultimă instanţă chiar asupra stării de sănătate a pacienţilor.

Alexandru Moldovan a subliniat că, în contextul multiplelor investiţii realizate sau care sunt în curs de realizare în spitalele din judeţ prin intermediul fondurilor comunitare, guvernamentale sau locale, a solicitat coordonatorului sistemului medical din judeţ, dr. Alexandru Calancea, să dispună o analiză aplicată atât la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, cât şi la celelalte spitale din judeţ, privind stadiul implementării digitalizării.

„Nu se poate vorbi despre un sistem integrat de răspuns la nivel judeţean în lipsa unui mecanism digitalizat care să ofere la orice moment al zilei date în timp real referitoare la gradul de ocupare al paturilor pe diverse secţii/patologii, personalul medical disponibil şi cel de rezervă, stocurile de materiale sanitare şi medicamente avute la dispoziţie” a explicat prefectul. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI