Din această lună

Pensia minimă plătită, adică indemnizaţia socială pentru pensionari, este de 1.000 de lei

> Ajutorul de deces a crescut la 6.095 de lei,  în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului şi la 3.048 de lei, în cel a decesului unui membru de familie > Indemnizaţia pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, s-a mărit până la 1.269 de lei pe lună

 Casa Judeţeană de Pensii Suceava face cunoscute cotele de contribuţii de asigurări sociale pentru anul 2022. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, 25% datorează persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% se achită în cazul condiţiilor deosebite de muncă; 8%  se plăteşte în situaţia condiţiilor speciale de muncă; 21,25% datorează persoanele fizice care realizează venituri din salarii de la angajatorii care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii. De asemenea, cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%. Pe de altă parte, cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75%, fiind inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Excepţie fac persoanele care desfăşoară activităţi în sectorul construcţiilor. Conform Casei Judeţene de Pensii Suceava,  începând cu 1 ianuarie 2022, venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 de lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată), iar cuantumul contribuiei de asigurări sociale aferent acestuia este de 638 de lei. Valoarea punctului de pensie este de 1.586 de lei, iar indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei, cel de 1,41. De la aceeaşi dată, cuantumul ajutorului de deces este stabilit la valoarea de 6.095 de lei,  în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, şi la 3.048 lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Casa Judeţeană de Pensii Suceava mai transmite că indemnizaţia socială pentru pensionari s-a majorat la 1.000 de lei pe lună, iar indemnizaţia pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, s-a mărit până la 1.269 de lei pe lună. Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. În perioada 1 ianuarie 2022–31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 3.000 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI