Hramul Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din Rădăuţi

Duminică, 21 noiembrie a.c., obştea de monahii a Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuţi şi-a sărbătorit hramul. La eveniment a fost prezent PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a oficiat Sfânta Liturghie alături de Preacuviosul Părinte arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, şi Părintele Ionel Constantin Maloş, Protopop al Protoieriei Rădăuţi. Bogdan Loghin, primarul municipiului Rădăuţi, a onorat cu prezenţa sa această sărbătoare.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu Preacuviosul Părinte arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, şi Părintele Ionel Constantin Maloş, Protopop al Protoieriei Rădăuţi. Din soborul coslujitor au mai făcut parte Părintele arhidiacon Bogdan Mihai Hrişcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, şi Părintele Nicolae Spînu, consilier digitalizare şi tehnologia informaţiei la Centrul Eparhial Suceava. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de maici al mănăstirii.

În cadrul Sfintei Litughii, PS Damaschin a rostit un emoţionant cuvânt de învăţătură despre Maica Domnului şi importanţa ei în viaţa creştinilor, iar la finalul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2021, privind însemnătatea Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi a Anului comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor, în Patriarhia Română.

Aflată în imediata apropiere a Aşezământului „Sfântul Ierarh Leontie” – unde sunt crescuţi şi educaţi 130 de copii – Mănăstirea de maici cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” este impresionantă prin frumuseţea construcţiei şi detaliilor care o împodobesc. Piatra de temelie a fost aşezată în 2010, locaşul de cult fiind construit din zid. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a târnosit în data de 7 noiembrie 2015 biserica Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuţi, alături de mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre. Pe lângă biserica mare, complexul monahal cuprinde un corp de chilii, case pentru maici, arhondaric, stăreţia şi gospodăria anexă. Documente istorice atestă că în acest loc a existat mai demult o aşezare monahală. Stareţa mănăstirii este monahia Teodora Chelaru.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: