Criză politică sau criză a presei politice?

De când cu alegerea lui Florin Cîţu în fruntea liberalilor, alegere democratică supravegheată de toate taberele şi grupurile din PNL, ba şi de către observatori şi jurnalişti de toate culorile şi opţiunile, comentatorii, analiştii, bloggerii, facebookiştii nu mai sunt în stare sau nu vor să discearnă între realitatea obiectivă şi dorinţele, voinţa lor (wishfull thinking). Fără absolut nicio dovadă, fără să se bazeze pe nimic în afară de bârfă, afirmă sus şi tare, ca în orice ziar de scandal şi manipulare joasă, că Iohannis şi-a impus „omul“ în fruntea PNL ca să aibă pe lângă „guvernul meu“ şi „partidul meu“. Nu ni se spune cum a procedat, de parcă impunerea asta s-a făcut prin „abracadabra“.

Spre necinstea respectivilor jurnalişti, informaţia reală că Florin Cîţu a fost ales cu peste 60% din voturi nu face două parale, importantă şi probabil bănoasă fiind susţinerea făţişă, dar nedeclarată ca atare, a altor politicieni şi partide mai „darnice“. Au devenit mercenari sadea, şi în paginile ziarelor, şi pe Net, şi mai cu seamă în talk-show-rile televizate în care fac spume la gură 24 de ore din 24, promovând inclusiv personaje dubioase. Că ţi se înroşeşte obrazul de (ne)ruşinea lor. Cititorii – spectatorii, se vede treaba, nu-şi mai pun întrebarea lui Moromete, un simplu ţăran: „pe ce te bazezi?“ Repetată obsesiv şi de Marin Preda: „pe ce te bazezi, mon cher?“ Nici vorbă de argumente.

Dispariţia conţinuturilor generate de realitatea intrinsecă a dus şi la căderea  cvasitotală a jurnalismului independent şi de calitate, ca urmare politica partizană a înlocuit informaţia ducând la moartea presei tipărite pe care o cumpăram cu ani în urmă de pe tarabele din piaţă. Oamenii de presă nu vor să înţeleagă că ei înşişi au contribuit la dispariţia propriului loc de muncă, exact ca în fabula „Toporul şi pădurea“. Excepţie fac mai multe cotidiane judeţene şi unul central în care mai pâlpâie flacăra jurnalismului curat spre cinstea lor. Am zis „mai pâlpâie“.

Evident că lipsa suportului real al informaţiei duce la manipulare prin dezinformare, iar acest climat nenorocit din presă nu permite niciun fel de evoluţie, nici politică, nici socio-culturală. Să privim cu atenţie ultima iniţiativă a politicienilor a două formaţiuni, PSD şi PNL: ambele întreţineau un climat plin de ură reciprocă şi contre electorale de când se ştiu, singura perioadă în care armele au tăcut fiind aceea a USL, blamată azi de te miri cine, uneori pe bună dreptate. Nu a fost alianţa perfectă, dar au demonstrat că Stânga poate conlucra cu Dreapta în condiţiile în care sunt negociate corect principiile şi regulile de funcţionare. USL a pierit fiindcă Ponta a încălcat înţelegerea iniţială şi şi-a depus imberb candidatura în locul lui Crin Antonescu.

Acum situaţia din anii 2011-2014 se repetă: criza pandemică şi conjunctura riscantă politic-economică cer o rezolvare acceptată de majoritatea populaţiei, iar singura şansă este o megastructură politică inteligentă, sănătoasă între Stânga PSD (30%) şi Dreapta PNL (26%), capabilă să alcătuiască o majoritate solidă şi perenă până la viitoarele alegeri. Împreună cu UDMR, cică dă bine la imagine. Imperativul nu este acceptat de oştile de mercenari de stânga ori de dreapta care, odată cu încetarea războiului, îşi văd irosite şansele de a câştiga bani prin manipulare şi de la unii, şi de la alţii. Li se adaugă cele două formaţiuni autoexcluse din eşichierul politic, USR şi AUR, pentru care opoziţia se doreşte a le fi mană cerească. Ceea ce nu va fi în caz că alianţa stânga-dreapta reuşeşte la guvernare.

E greu de înţeles de ce o astfel de alianţă este numită „contra firii“ de moment ce ambele partide sunt româneşti, membre ale Legislativului, ambele declară că luptă pentru aceleaşi scopuri: propăşirea României, dezvoltare economică, ambele consideră că eradicarea corupţiei e necesitate stringentă, că poziţia noastră la nivel european poate fi mult îmbunătăţită, că e loc de cinste şi onoare, în sfârşit, la conducerea ţării. Şi apoi, dacă astfel de alianţe au funcţionat la alţii, de ce n-ar funcţiona şi la români? Suntem un popor inferior, care nu se poate guverna singur?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: