Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost cinstit la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, marţi, 9 noiembrie 2021, a fost prilej de aleasă trăire duhovnicească pentru cei prezenţi la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Obştea mănăstirii şi credincioşii care au venit să-l cinstească pe sfântul mare făcător de minuni, ocrotitorul unuia dintre paraclisele mănăstirii, s-au bucurat şi de binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfântul Serafim de Sarov“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhimandritul Nectarie Clinci, stareţul aşezământului monahal şi exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi părintele Ionel Constantin Maloş, protoiereu al Protopopiatului Rădăuţi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat că Sfântul Ierarh Nectarie, precum toţi Sfinţii lui Dumnezeu, a lucrat desăvârşit Fericirile din Sfânta Scriptură. „Pentru că în sfinţi, şi azi în chip deosebit, gândindu-ne la Sfântul Ierarh Nectarie, s-au împlinit aceste fericiri, ei sunt aceia care au lucrat în viaţa lor aceste fericiri şi au ajuns fericiţi. Sfântul Ierarh Nectarie a fost un om sărac în cele materiale, dar Scriptura ne spune că nu aceştia sunt numaidecât fericiţi, ci sunt fericiţi cei săraci cu duhul, adică cei smeriţi. Şi smerit a fost Sfântul Ierarh Nectarie. (…) Blând a fost Sfântul Ierarh Nectarie? Blând! Uitaţi-vă la icoanele lui, un bătrânel smerit. (…) Fericiţi cei blânzi că aceia vor moşteni un alt pământ, un pământ al inimilor oamenilor şi pământul făgăduinţei. (…) Curat cu inima fost Sfântul Ierarh Nectarie şi L-a văzut pe Dumnezeu în cele care s-au petrecut cu el în timpul vieţii lui, a văzut în toate pronia lui Dumnezeu, rânduiala lui Dumnezeu, de aceea nu s-a răzvrătit şi L-a văzut pe Dumnezeu, cu atât mai mult după ce a trecut din această lume, că prigonită a fost pentru dreptate.”

În continuare, ierarhul a vorbit despre trăsătura definitorie a unuia dintre cei mai pomeniţi în rugăciune sfinţi în vremurile noastre, a marelui ierarh tămăduitor şi făcător de minuni: bunătatea izvorâtă dintr-o inimă curată, în care sălăşluieşte Dumnezeu. „Sfântul Nectarie a fost, înainte de toate, un om bun. Şi bunătatea aceasta a inimii smerite a biruit. Bunătatea aceasta, care n-a ţinut cont de nimic de ce se întâmplă în jurul lui: de şicane, de invidii, de răutăţi, de nedreptăţi, aceasta l-a făcut sfânt, aceasta l-a făcut fericit. Bunătatea aceasta a inimii ni-l face şi nouă drag şi apropiat pe Sfântul Ierarh Nectarie şi pe cei care asemenea lui, chiar şi purtători de nume, dar nu numai, care au aceeaşi inimă bună, milostivă. (…) Bunătatea aceasta este după chipul bunătăţii lui Dumnezeu. (…) Noi, oamenii, nu suntem buni, dar vrem să fim după chipul lui Dumnezeu şi ne apropiem unii mai mult, alţii mai puţin, de această bunătate pe care vrem să o învăţăm de la Dumnezeu. Vrem să fim buni ca Dumnezeu şi învăţăm mai de aproape, de la oamenii care mai înainte de noi au învăţat-o de la Dumnezeu şi au fost buni, căci bunătatea nu vine doar dintr-o sforţare conştientă a minţii, cum am spus, nu este o preocupare. (…) Bunătatea vine dintr-o inimă care se curăţă de patimi.”

Preasfinţia Sa a subliniat că Dumnezeu revarsă pace peste cei care se îndreaptă spre El cu gândul de a-şi însuşi bunătatea netăgăduită. „Omul bun este omul în care lucrează Dumnezeu, omul rău este omul în care lucrează duhul cel rău. Cu cine vrem să fim de noi depinde, dar bunătatea aceasta se lucrează încetul cu încetul, nu dintr-o dată, de la lucruri mici, care ar putea părea neînsemnate. Văzând Dumnezeu această dorinţă a noastră de a lucra bunătatea, de a mai şlefui inima aceea care e prea colţuroasă, prea dură, prea pietroasă, prin lucrurile cele mici vine şi El; şi atunci când vine El, când vine harul îmbelşugat, totul se înmoaie, totul se linişteşte, totul se aşază şi atunci omul are o stare a inimii de bunătate neforţată, firească, aşezată.”

În încheiere, ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre cum ar trebui să stăm, după voia lui Dumnezeu, în faţa oamenilor, prezentând exemple concrete din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel. Totodată, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să îşi desăvârşească bunătatea şi să urmeze exemplul sfântului pomenit astăzi, pentru a dobândi Raiul. „Sfântul Ierarh Nectarie este omul cel bun, care L-a odihnit pe Dumnezeu prin purtarea lui şi pe care apoi Dumnezeu l-a fericit întru Împărăţia Lui. Lucraţi bunătatea, trăiţi în bună pace cu toţi oamenii şi dacă vom face aşa, sunt sigur că văzând Sfântul Ierarh Nectarie că mai sunt oameni care doresc a trăi aşa cum a trăit el, cu inimă bună, va veni cu atât mai mult în ajutorul nostru în această lume şi mijlocitor va fi pentru noi atunci când ne vom înfăţişa înaintea lui Dumnezeu celui Bun.”

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, dirijat de părintele arhidiacon Mihail Bucă.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ieromonahul Atanasie Bădeliţă a fost hirotesit întru protosinghel, iar ieromonahii Casian Păun şi Mihail Toma au fost hirotesiţi duhovnici.

La final, părintele stareţ, arhimandritul Nectarie, ocrotit de sfântul pomenit în această zi, i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru că a binecuvântat ca Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul să fie prezent la Sihăstria Putnei, Preasfinţiei Sale pentru slujirea arhierească şi pentru cuvântul de învăţătură, precum şi tuturor clericilor şi credincioşilor pentru împreuna rugăciune.

Alături de moaştele Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan, cei care s-au nevoit la Sihăstria Putnei în secolul al XVIII-lea, între odoarele mănăstirii se află şi o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. (IRINA URSACHI, Arhiepiscopia Sucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: