Directorul general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu:

În pandemie, medicii de familie suceveni au fost în prima linie, au gestionat activitatea cu brio şi sunt de felicitat

Directorul general interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, ec. Cristi Bleorţu, a declarat recent la News Bucovina că perioada de pandemie a fost foarte dificilă pentru instituţia pe care o reprezintă. Dar datorită legislaţiei care a fost completată şi modificată şi a alocării sumelor suplimentare de la CNAS s-a reuşit să se vină în sprijinul tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţul Suceava.

„Dacă ne aducem bine aminte, noi am fost judeţ-pilot în această confruntare cu pandemia, a fost o perioadă foarte dificilă pentru noi, dar, datorită legislaţiei care a fost completată şi modificată şi a alocării sumelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, am încercat şi am venit la timp în sprijinul unităţilor spitaliceşti pentru a se gestiona cât mai bine această situaţie. Au fost alocate sume pentru dezinfectanţi, pentru crearea de circuite separate, pentru tratamente de care era nevoie, toate acestea fiind realizate cu sprijinul primit de la CNAS” a declarat ec. Cristi Bleorţu.

Potrivit lui, în toată această perioadă de pandemie, CAS Suceava a fost nevoită să comunice mult mai mult cu furnizorii de servicii medicale, fie că vorbim de medici de familie, fie de unităţi medicale, iar împreună să poată lua cele mai rapide şi bune soluţii la problemele care apăreau.

Directorul general interimar al CAS Suceava a amintit şi de efortul depus de medicii de familie în toată această perioadă.

„Medicii de familie au fost şi ei în linia întâi, au intrat în contact atât cu pacienţi infectaţi, cât şi cu pacienţii cronici care nu au mai avut posibilitatea să ajungă la spital. Aceştia au gestionat foarte bine activitatea. Datorită schimbărilor legislative au avut posibilitatea să prescrie tratamente bolnavilor, chiar dacă înainte de pandemie nu puteau face acest lucru, iar acest aspect intra în competenţa medicului specialist. Atât pentru prescrierea medicamentelor, cât şi pentru monitorizarea bolnavilor, aceştia şi-au făcut treaba cu brio şi pe această cale ţin să îi şi felicit” a spus ec. Cristi Bleorţu.

Din punct de vedere al fondurilor CAS Suceava, în 2020, dar şi în 2021, cei mai mulţi bani au mers către spitalele care au asigurat suportul pacienţilor depistaţi pozitiv cu SARS-CoV-2.

„Cele mai multe fonduri ale CAS au mers în toată această perioadă de pandemie către spitalele suport Covid-19. Dacă la început a fost doar Spitalul Judeţean Suceava, ulterior a intrat şi Spitalul Municipal Rădăuţi, iar din a doua parte a anului trecut au primit pacienţi depistaţi pozitiv şi celelalte spitale din judeţ. Noi, ca instituţie, din punctul nostru de vedere, am sprijinit aceste unităţi spitaliceşti cu sume suplimentare pentru a putea acoperi toate cheltuielile pe care le aveau în acea perioadă. Pe lângă suma din contract, ca urmare a schimbărilor legislative, s-au putut deconta efectiv cheltuială realizată la nivelul spitalului” a transmis directorul general interimar al CAS Suceava.

Cu privire la sumele suplimentare alocate unităţilor spitaliceşti din judeţ, Bleorţu a spus că cei mai mulţi bani au mers către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

„În anul 2020, pe lângă valoarea contractată, la Spitalul Judeţean Suceava a fost decontată suplimentar suma de 9.805.206 lei, la Spitalul Municipal «Sf. Doctori Cosma si Damian» Rădăuţi suma de 8.192.340 de lei, iar la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, suma de 175.531 lei. A fost un efort suplimentar faţă de sumele contractate, iar, la nivelul anului 2020, suma totală a fost de 18.521.626 lei. De menţionat este că această decontare suplimentară a continuat şi în acest an, iar până la data de 31 august, a fost decontată suma de 14.618.929 de lei” a spus ec. Cristi Bleorţu.

În final, ec. Cristi Bleorţu a ţinut să facă un apel către suceveni să se vaccineze: „Mesajul pe care vreau să îl transmit este în primul rând despre susţinerea vaccinării, pentru că aceasta este principala formă de protecţie împotriva Covid-19. CAS Suceava are contracte încheiate cu medicii de familie care administrează vaccinurile asiguraţilor, aşadar posibilităţi de vaccinare sunt foarte multe. Rugămintea mea este ca populaţia să se informeze şi să ia decizia cea mai corectă” (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Don Cristi,
    Stai bre asa ca pandemia nu s-a terminat. In Romania ar mai putea tine un an doi.
    No vorbiti la trecut de cum „s-au comportat”…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: