Valeriu Gheorghiţă:

În perioada următoare, creşterea cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 se va menţine

> 92% dintre decese, la persoane nevaccinate

Creşterea cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 se va menţine în perioada următoare, iar peste 92% dintre decese au fost înregistrate la persoane nevaccinate, a anunţat, ieri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă. „Din păcate, astăzi, avem peste 3.900 de cazuri raportate de infecţii cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri. De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România. De asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, totuşi vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane, care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2”, a spus medicul militar Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

 El a făcut apel la oameni să respecte măsurile de prevenţie şi să se vaccineze, subliniind că 80% dintre infectări şi 92% dintre decese s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate. „Mesajul rămâne unul foarte clar – respectarea măsurilor de prevenţie: masca, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena şi vaccinarea reduc riscul de infecţie şi riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital şi de a muri din cauza maladiei COVID-19. Din păcate, vedem că un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la terapie intensivă, într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Dacă ne uităm la cazurile diagnosticate de infecţie cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt cazuri la persoane nevaccinate şi, de asemenea, peste 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate”, a mai spus Gheorghiţă.

Cine poate face rapelul cu alt vaccin decât cel folosit la prima doză

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că persoanele care au avut reacţii adverse după prima doză de vaccin pot schimba serul la doza de rapel. El a spus că doza de rapel se poate face cu alt vaccin doar la recomandarea medicului.

Informaţia îi vizează pe românii care au făcut prima doză cu Astra Zeneca şi au avut reacţii adverse. „Pe lângă contraindicaţiile absolute, şoc anafilactic sau eveniment trombonic, persoanele pot face doza de rapel cu alt vaccin în baza unei recomandări medicale. Nu se face la cerere, doar după consultarea medicului”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Şeful campaniei de vaccinare a transmis un mesaj persoanelor care nu au făcut doza de rapel deoarece se tem de efectele adverse. Acestea nu pot schimba vaccinul şi trebuie să discute cu medicul de familie. „Teama o putem contracara în discuţia cu medicul de familie”, a precizat el.

Vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii sub 12 ani, posibilă de la sfârşitul anului

E posibil ca până la sfârşitul acestui an să apară recomandarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, spune coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă. „În ceea ce priveşte indicaţia de administrare a vaccinului de la compania Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, foarte probabil că datele, din ceea ce noi ştim, vor fi depuse la FBA sfârşitul lunii octombrie”, spune Valeriu Gheorghiţă.

El precizează că, în momentul de faţă, la Agenţia Europeană a Medicamentului nu s-au depus datele ştiinţifice pentru evaluare. „Ne aşteptăm ca spre finalul acestui an, probabil sfârşit de noiembrie, să fie depuse şi evaluate. Deci e posibil ca până la sfârşitul acestui an să avem o recomandate din partea Agenţiei Europene a Medicamentului în acest sens, dar recomandarea noastră medicală va fi către acele grupe de copii care sunt cu boli cronice, care sunt expuse unui risc spre a face forme grave de îmbolnăvire”, conchide Gheorghiţă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: