Un punct de vedere

2 august, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului împotriva Rromilor – Samudaripen

> Legea 124/2020 a fost iniţiată de Daniel Vasile 

La 2 august, rromii de pretutindeni comemorează Holocaustul Rromilor, numit şi Holocaustul Uitat!

În noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II – Birkenau, peste 2800 de rromi, copii, femei şi bătrâni, au fost exterminaţi de regimul nazist.

Această zi este dedicată suferinţei rromilor, victime ale Holocaustului.

Negarea Holocaustului Rromilor şi retorica plină de ură, rasism şi discriminare împotriva rromilor reprezintă în continuare repere ale unei societăţi care se revendică ca fiind una democratică.

Este timpul ca întreaga comunitate internaţională, şi implicit România, să recunoască oficial, ca şi în cazul minorităţii evreieşti, STATUTUL ROMILOR DE VICTIME ALE HOLOCAUSTULUI ŞI ALE REGIMULUI NAZIST.

Este timpul ca etapele de grea suferinţă ale minorităţii rrome, precum Robia, deportarea în Transnistria, Holocaustul Rromilor, să fie consemnate oficial în manualele de istorie!

Este timpul ca pentru minoritatea rromă, comunitatea internaţională şi România să adopte măsuri reparatorii de ordin moral, cultural şi identitar.

Pe această cale îi întreb pe cei care conduc Europa, organizaţiile internaţionale şi implicit pe cei care conduc România de ce nu avem încă:

> Un Muzeu al Istoriei şi Culturii Rromilor?

> Un Teatru al Rromilor?

> Un Liceu al Rromilor?

> O Universitate Populară a Rromilor?

> Un Institut Religios al Rromilor?

> Un Institut pentru Memoria Holocaustului Rromilor?

> Un Monument distinct al Holocaustului Romilor?

> O strategie europeană şi naţională pentru rromi, asumată politic de către guverne, cu măsuri clare şi bugete?

Ţinând cont de semnificaţia acestei zile, îl rog pe domnul Klaus Iohannis, în calitatea sa de Preşedinte al României, să sprijine instituţional şi politic toate demersurile pe care le vom întreprinde, atât pentru recunoaşterea oficială a statutului rromilor de victime ale Holocaustului, cât şi pentru înfiinţarea instituţiilor amintite mai sus.

Istoria rromilor nu poate fi uitată sau ştearsă din memoria colectivă şi, de aceea, întreaga clasă politică trebuie să susţină aceste demersuri.

Copiii noştri, ai tuturor, trebuie să cunoască adevărul istoric!

Amintirea victimelor Holocaustului Rromilor va rămâne veşnică în sufletul nostru!

Dumnezeu să îi aibă în pază pe toţi cei ucişi în acea perioadă neagră din istoria omenirii.

LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: