Ilişeşti

Bătăile ceasului de la biserica ortodoxă reclamate la ÎPS Calinic

> Deşteptarea se face la ora 6, la prânz cântă imnul însoţit de urletele câinilor din vecini, la ora 22 este ultimul sunet, dar uneori la miezul nopţii se resetează, de asemenea însoţit de sunete

O locuitoare a comunei Ilişeşti care are locuinţa în apropierea bisericii ortodoxe, s-a plâns ÎPS Calinic de sunetele pe care le face ceasul bisericii şi din cauza cărora nu se pot odihni nici ea, nici copilul său şi nici părinţii şi a solicitat ierarhului să găsească o soluţie.

Petenta îi transmite ÎPS Calinic că dacă până nu demult locuitorii din zonă au fost „terorizaţi” de sonorizarea de la biserică din timpul slujbelor şi nu numai, acum este un alt factor de stres, ceasul bisericii al cărui bing-bang este sinonim cu cel al ding-dong-ului unui clopot.

„Fiind amplasat la înălţime, ecoul amplifică zgomotul. La fiecare oră bate de câteva ori (ajunge până la 13 ding-dong-uri). Deşteptarea se face la ora 6 a.m., la prânz cântă imnul însoţit de urletele câinilor din vecini, la ora 22 este ultimul sunet, dar uneori la miezul nopţii se resetează, de asemenea însoţit de sunete” a scris femeia.

Ea a precizat că dacă zgomotul de la maşinile care circulă pe stradă este estompat de cele trei rânduri de sticlă ale geamului de termopan, zgomotul de la ceas nu se poate estompa.

„Chiar dacă este vacanţă, din cauza ceasului, copilul meu de 4 ani este obligat să se trezească la ora 6 dimineaţa, nu mai poate dormi la prânz şi întotdeauna trebuie să se culce după ora 22, iar la miezul nopţii, când se resetează ceasul, se trezeşte brusc din somn plângând. Părinţii mei sunt pensionari, au probleme de sănătate, inclusiv probleme cu somnul noaptea, iar din cauza ceasului nu se pot odihni dimineaţa şi peste zi, ceea ce le agravează starea de sănătate” a mai scris petenta.

Mai mult, ea arată că în timpul zilei, când membrii familiei sunt în curte concentraţi la activităţile pe care le desfăşoră, iar la ora exactă porneşte ceasul, tresar ca urmare a sperieturii, iar toate aceste tresăriri nu fac bine sănătăţii.

„Rugămintea noastră este de a reduce volumul sonorizării (dacă nu se poate închide de tot) pentru a putea să locuim şi să ne odihnim şi noi liniştiţi în casă. Mulţumesc pentru înţelegere” a transmis petenta.

În răspuns, ÎPS Calinic i-a transmis că a discutat cu noul preot paroh care l-a asigurat că nu mai sunt probleme legate de sonorizarea de la biserică, dar că acum constată că şi bătaia ceasului, secondată de urletul câinilor, este pricină de supărare.

„În cazul acesta, cred că nu preotul este responsabil, ci satul, mai ales bătrânii, care sunt obişnuiţi cu sunetul acelui ceas. Ceasuri de acest fel sunt în foarte multe oraşe din ţară. De exemplu, în Municipiul Iaşi, unde am fost episcop trei decenii, sunt astfel de ceasuri la Palatul Culturii (la ora fixă fiind redată «Hora Unirii») şi la Catedrala Mitropolitană; atunci când se stricau, erau reparate în regim de urgenţă, locuitorii sesizând lipsa sunetului lor. În cazul celui de la Ilişeşti, necunoscându-i istoria, chiar nu ştiu ce să vă spun, decât să vă asigur că voi vorbi cu preotul paroh şi despre acel ceas cu pricina. Vă doresc să aveţi multă linişte sufletească!” a transmis ÎPS Calinic. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: