QS World University Rankings:

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, locul 6 în România

Ediţia 2022 a QS World University Rankings, publicată marţi, 8 iunie, „marchează un moment istoric” în parcursul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. USV este inclusă, în premieră, în rândul instituţiilor de învăţământ superior relevante la nivel global şi face parte din eşalonul universităţilor 1201+, fiind una dintre cele 1300 de universităţi de excelenţă pe plan mondial, potrivit informaţiilor transmise de USV.

„Privind retrospectiv, constatăm progresul continuu pe care USV l-a înregistrat în cadrul QS University Rankings: dacă în anul 2015 a fost inclusă pentru prima dată în analizele acestui clasament, iar în ediţia pentru anul 2021 s-a clasat pe poziţia 164 în secţiunea topului dedicată universităţilor din Europa Emergentă şi Asia Centrală, în ediţia 2022, USV face saltul din clasamentul regional în cel mondial” se arată în comunicat.

Totodată, se subliniază că, în ultimii ani, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a înregistrat rezultate remarcabile în ceea ce priveşte clasările în topuri internaţionale. „Astăzi, universitatea suceveană confirmă din nou, realizând cea mai bună clasare din istoria sa: locul 6 între cele mai bune universităţi româneşti, ierarhizate în topul aferent anului 2022. Menţionăm faptul că, la nivel naţional, în noua ediţie a topului se regăsesc 11 universităţi, dintre care 4 au fost incluse în clasament pentru prima dată”.

Trei universităţi româneşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Bucureşti, au fost ierarhizate în eşalonul 1001-1200. Celelalte universităţi se regăsesc în eşalonul 1201-1300, după cum urmează: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Transilvania” din Braşov, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Timişoara.

Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni, domenii de studiu şi publicat începând cu anul 2004, are la bază următorii indicatori: prestigiul academic (40%); reputaţia în rândul angajatorilor (10%); numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (20%); raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi (20%); ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%) şi ponderea studenţilor străini (5%). Se precizează că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obţinute independent, din baze de date şi evaluări/sondaje internaţionale, iar informaţiile raportate direct de universităţi parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.

Raportat la indicatorii menţionaţi mai sus, la nivel mondial, cea mai bună clasare a USV este la ponderea studenţilor străini: poziţia 369 în clasament, cu un punctaj de 16,8 raportat la media globală de 9,3. Referitor la ceilalţi indicatori, USV se plasează după cum urmează: prestigiul academic (eşalonul 501+), reputaţia în rândul angajatorilor (eşalonul 501+), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (601+), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi (601+), ponderea cadrelor didactice din străinătate (601+).

QS University Rankings este considerat unul din primele trei topuri universitare internaţionale în ceea ce priveşte vizibilitatea, rezultatele publicate fiind valorizate pentru dezvoltarea de politici publice în educaţie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: