Adela Popescu – ultima carte

Pe un pod al respectului şi prieteniei înălţat de nepotul poetei, Marius Stan (tatăl micuţei Adela, finuţa ei), la Bucureşti, şi continuat de Dna Teilor eminescieni Elena Condrei, la Botoşani, pod care de la Suceava se va arcui la Cernăuţi, la Maria Toacă, a ajuns la noi ultima carte, a şaptea, „Între noi – timpul” de Adela Popescu, Editura Tracus Arte, 2020. De când am aflat de stingerea sa din viaţă, spre sfârşitul lui februarie 2021, m-am tot întrebat ce se va fi ales de această carte la care a lucrat vreo şapte ani şi pe care o voia însoţită de un CD cu versiuni în limbi străine ale poemelor (151) ale căror transpuneri i-au şi amânat tipărirea. Se pare că presimţirea inevitabilului a determinat-o să amâne acel CD şi să-şi încredinţeze cartea editurii menţionate. Şi că a şi reuşit să o vadă apărută, dar nu să se şi bucure de ea, de ecoul ei şi în primul rând de gestul de a o dărui numeroşilor săi prieteni, ai ei şi ai soţului, bucovineanul George Muntean (17 noiembrie 1932-1 iunie 2004), căruia i-a şi dedicat-o. De altminteri, cartea este plină de prezenţa lui George Muntean, în poezie, dar şi în portretul pe care i l-a făcut în faţa participanţilor la una din neuitatele manifestări internaţionale de la Cernăuţi organizate de acad. Alexandrina Cernov şi pe care îl reproduce în partea finală a cărţii. Paginile de Literatură şi Artă ale ziarului „Crai nou” îi rămân recunoscătoare Adelei Popescu pentru multe din poemele sa încredinţate lor cu cerneala încă fierbinte, aşa cum ziarul în ansamblul său păstrează amintirea colaborărilor lui George Muntean, în diverse ipostaze, de istoric literar, etnolog, politician. Cum cartea, pe lângă rândurile lui George Muntean despre Adela sa, pe lângă substanţialul studiu al lui Dan Lupescu despre poezia Adelei Popescu, publică multe secvenţe epistolare şi aprecieri critice, ne mulţumim să-i amintim dintre autorii lor doar pe cei din Ţara de Sus: Ion Beldeanu, Vasile Leviţchi, Paul Miron, Maria Toacă, Ion Popescu-Sireteanu, Ion Filipciuc, Zaharia Macovei, Ilie Tudor Zegrea, Niadi Cernica, Constantin Călin, Doina Cernica, Adrian Dinu Rachieru, Theodor Cazaban, Pavel Ţugui. Dar în „Schiţă de autoportret”, buchetul numelor celor care au preţuit-o de pe meleagurile noastre este mai mare, după cum cu mult mai mare este cel al cititorilor săi, gândindu-ne doar la cei din Cernăuţi, din zonele Rădăuţi şi Suceava, nemaivorbind de cititorii cotidianului „Crai nou”.

Dorim o soartă fericită acestei cărţi care a văzut lumina tiparului chiar pe linia subţire dintre viaţa şi moar-tea poetei Adela Popescu. Îi dorim să ajungă în mâinile, sub ochii celor pomeniţi în ea şi ai celor care ar dori să o citească.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: