„Voievozii de Obcină”, din nou împreună

Inspirată dintr-o poezie a regretatului George Bodea, fostul preşedinte al cenaclului câmpulungean „Ţara de Sus”, denumirea a fost preluată de scriitorul Constantin Tiron, cel care a reactivat acest prestigios cenaclu, dând mai târziu titlul „Antologiei voievozilor de obcină” editată sub coordonarea sa, până acum în două ediţii. În paginile antologiei se regăsesc creaţii literare care nu sunt numai ale membrilor cenaclului literar-umoristic „Ţara de Sus”, ci şi ale altor autori din zonă, care fac parte din Asociaţia „Voievozilor de Obcină” din Vechiul Ocol al Câmpulungului, iniţiată de acelaşi animator de cultură Constantin Tiron, dar şi de membri ai Asociaţiei scriitorilor şi artiştilor din Ţara Dornelor, creatori din Gura Humorului, din Republica Moldova sau Ucraina, din Canada, Italia, Germania şi alţi români din diaspora.

Revista de cultură „Însemnări bucovinene” a municipiului Câmpulung Moldovenesc, la care trudesc, alături de Constantin Tiron, care a iniţiat-o şi se îngrijeşte de editarea ei (ajunsă la nr. 19), prof. dr. Luminiţa Ţaran – redactor-şef, Traian Gabriel Ojog – secretar de redacţie, Constantin Tiron Jr. – cel căruia i se datorează grafica frumoasă, atrăgătoare, precum şi reprezentanţi ai diasporei, publică în fiecare număr creaţia valoroasă semnată de autori cunoscuţi precum Ion Filipciuc, Casian Balabasciuc, Tucu Moroşan, Gabriel Cheroiu ş.a. – membri ai Uniunii Scriitorilor, precum şi creaţii ale unor membri ai SSB – soţii Paraschiva şi Ion Abutnăriţei, Alina Andruhovici şi Filon Lucău, Ion Grămadă, Luminiţa Ignea, Artemisia Ignătescu, Gheorghe Solcan, Vasile Ursache ş.a., dar şi ale unor debutanţi la care ne vom referi, consemnând reîntâlnirea de care se va face vorbire.

După o perioadă de întrerupere, din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă omenirea, cenaclul şi-a desfăşurat activitatea „în scenariul verde, cu respectarea restricţiilor”, în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic de Construcţii, beneficiind de ospitalitatea d-nei director – prof. Angelica Hulubeac. Merită menţionat faptul că preşedintele cenaclului – dr. ing. Neculai-Marcel Flocea, care s-a dovedit un talentat poet şi umorist apreciat şi deopotrivă un bun organizator, are grijă ca întâlnirile noastre să se desfăşoare în condiţii cât mai bune şi mai plăcute.

Ca preşedinte al Asociaţiei „Voievozilor de Obcină” şi preşedinte de onoare al cenaclului, Constantin Tiron a deschis şedinţa cu urările prilejuite de perioada în care nu ne-am întâlnit, anunţând alăturarea unui nou membru, poetul Costel Răiescu, prezent cu cele două volume de debut „Cu Ţara în Suflet” şi „Pe aripi de înger”, versuri „inspirate din trăiri personale” dar şi din „istoria neamului”, cum menţionează prefaţatorul şi editorul său, Constantin Tiron.

Implicat şi în debutul Gabrielei Braha Strugaru, o poetă sensibilă şi profundă care îmbină cu talent versul clasic cu cel modern, Constantin Tiron a prezentat cel de-al doilea volum de versuri al autoarei, „Dor de albastru”.

Preluând conducerea şedinţei, Neculai-Marcel Flocea, la rându-i un poet şi umorist talentat, care ne încântă cu creaţiile sale, a propus mai întâi asistenţei un moment de reculegere pentru cei de curând plecaţi dintre noi – Simion Tudorean, autor a cinci volume de versuri satirice intitulate „Zâmbete de Bucovina”, născut la 1 aprilie 1929; acesta a fost prezentat şi evocat şi de subsemnata, împreună cu un alt nativ din luna lui prier – Constantin Rusu Bucovineanu, un poet şi prozator cu chemare, care a plecat şi el în lumea umbrelor.

Decan de vârstă al cenaclului, subsemnatei i-a revenit misiunea de a-i prezenta şi pe colegii noştri activi, născuţi în aprilie, Constantin Tiron, Tucu Moroşan şi Gabriela Braha Strugaru, cărora li s-au amintit creaţiile literare şi alte realizări pe care biografia personală a fiecăruia le cuprinde cu cinste.

Preşedintele cenaclului – dr. ing. Neculai-Marcel Flocea, a prezentat apoi noile apariţii editoriale ale membrilor cenaclului, menţionând cartea „Memorii descătuşate”, scrisă de Alina Andruhovici, care aduce la lumină zguduitorul jurnal al tatălui său, ţăranul Toader Andruhovici, prezentarea fiind completată de autoare şi de alţi participanţi la întâlnire.

S-a făcut o scurtă prezentare cu citate din volumul de publicistică şi amintiri „Şi printre noi sunt îngeri” de Artemisia Ignătescu.

Au fost prezentate şi cele trei volume de carte document ale lui Radu Stancu: „Scurtă istorie a învăţământului din Stulpicani”, „Bucovina habsburgică” şi „De la Coloana lui Brâncuşi la Columna lui Traian”.

Asistenţa a aflat amănunte şi despre noul volum al dlui Gheorghe Solcan – „Teleportarea”, precum şi despre premiul al III-lea obţinut de acesta de curând la „Salonul de Umor Suceava – Campionat Naţional de Caricatură, secţiunea epigramă”.

Autorii amintiţi precum şi alţii prezenţi, printre care C. Simeria, Ana Andronicescu, col. (r.) V. Aioanei, au citit din creaţiile lor sau fragmente ce i-au impresionat din creaţiile prezentate.

S-au lansat cu acest prilej noul volum de versuri „Regăsire” a lui Constantin Tiron, analizat cu pertinenţă şi minuţiozitate de către prof. dr. Luminiţa Ţăran. Şi de această dată prezentatoarea a remarcat sensibilitatea autorului, care prin modul său de a scrie atrage interesul cititorilor.

Ca de obicei, şedinţa a fost încheiată de preşedintele cenaclului – dr. ing. Neculai-Marcel Flocea, care ne-a delectat cu frumoasele sale creaţii umoristice, dar şi cu versuri lirice, ce se vor regăsi în volumul pregătit pentru tipar – „Cărări de duminică”.

Cele câteva ore petrecute împreună s-au scurs pe nesimţite. Temperatura scăzută dintr-un aprilie neprietenos, masca purtată de fiecare şi care ne-a împiedicat uneori să ne auzim cu claritate şi să ne exprimăm trăirile, n-au umbrit bucuria revederii la o întâlnire plăcută şi folositoare pentru toţi participanţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: