„Spune ce vrai şi poporul te va crede”

În anul 1998, Institutul Bucovina-Basarabia din Rădăuţi  reedita foiletoanele scrise de Mihai Teliman. Profesorul Mihai Pânzaru arăta că volumul reproduce prefaţa şi cea mai mare parte din ediţia „Mihai Teliman, Foiletoane, Suceava, 1906”, în ediţia de faţă efectuându-se unele modificări tacite în ceea ce priveşte ortografia şi construcţiile gramaticale, având grijă să nu se altereze prea mult atmosfera sfârşitului de secol XIX din Bucovina.

 „Siretul, domnişorule, zice ciubotarul meu de încredere, e cel mai vechi oraş al lumii, faţă cu care şi piramidele din ţara Faraonilor sunt copii, cari n-aveau nici unghii la degete, pe când Siretiul era deja cărunt” avea să scrie Mihai Teliman. Cinci zile a petrecut la Viena şi acolo i s-a deşteptat conştiinţa naţională.  Mihai Teliman: un nume astăzi necunoscut. În anul 1882, pleca la Viena, unde se înscria la Academia de Pictură. Încercând să-şi scrie autobiografia, insista asupra timpului petrecut în Viena. Foiletonul se intitulează “Atelierul conştiinţei naţionale”. Iată ce nota scriitorul: “Eram tânăr, nici 20 de primăveri, atunci visam de un noroc vag,  mare,  grozav, precum cuvântul ce-l exprimă. Credeam că sunt osia lumii, că în jurul meu evenimentele rotesc ca subordonatele planete în jurul stabilului soare. Eram fericit pentru că eram tânăr. Fruntea o purtam cu sumeţia tinereţii, mândria florii, nechibzuirea vlăstarei care nu ştie că vin şi brumi. Eram tânăr. Aveam conştiinţă naţională? Nu, inimă numai. Crescut sub influenţe diametral opuse geniului românesc, îmi rămase numai amintirile casei părinteşti. Două, trei cuvinte, rostite la plecarea mea de mama, care cu lacrimi în ochi îmi zicea: «Du-te cu Dumnezeu şi învaţă a trăi între străini, iar dacă ursita bună te va părăsi, vino la pieptul sterp al mamei tale, c-atunci izvoare întregi vor curge ca din stânca lovită de Moise»”.

Mihai Teliman s-a născut la 20 noiembrie 1863, la Siret, şi a murit în decembrie 1902. Abia de împlinise 39 de ani. George Tofan arăta la patru ani de la moartea scriitorului că “Teliman a dus o viaţă foarte neregulată, care i-a fost fatală” – o viaţă de boem adevărat, cum a descris-o atât de admirabil Henri Murger. Îi plăcea să petreacă în birt şi cafenea, unde la un pahar de bere sau şvarţ se face politica mare şi se adună informaţii. Nu se îndesa în societăţile alese, nici în localurile luxoase, ci se amesteca în mulţimea din diverse spelunci fără de a alege societatea. Teliman era conştient că traiul acesta nimiceşte energia şi neutralizează orişice dor de muncă şi era foarte aspru cu cei ce petrec numai în birt şi la cărţi, dar pentru sine afla o scuză: “Aşa se pierd multe puteri juvenile” – spunea –  “astfel se istovesc fără vreme multe mlădiţi pline de speranţă ale neamului nostru. Însă când eşti singur şi străin, când lipseşte blând mustrătoarea privire a mamei, când n-ai tată, la ordine să te cheme, când n-ai surori, n-ai fraţi, n-ai rude, ce să cauţi singur, singurel, între cei patru pereţi reci şi fără simţire? Te arunci în zgomotoasele valuri ale vieţii, sorbind a momentului cupă, rătăceşti din loc în loc fără a afla pierdutul repaos”.

Iar dacă vă este  dor de o carte încărcată de romantism şi de parfumul lumii vechi, încercaţi să reveniţi la scriitorul Mihai Teliman. Sunt în scrierile lui atâtea chipuri modelate cu măiestrie şi sigur poveştile lui vechi au darul de a vă tăia răsuflarea. “Spune ce vrai şi poporul te va crede, căci ce nu crede el? Uită-te frăţioare, la ceea ce s-a întâmplat până nu demult. Politicianii noştri de până acum i-au spus, de pildă, că are picioare de sticlă şi i-au dat sfatul să nu se scoale cumva din pat, că s-ar sfărâma picioarele. Şi poporul a crezut, s-a pus în pat, doctorii l-au acoperit frumuşel, au închis obloanele, ca să nu pătrundă lumina înăuntru, căci lumina strică, şi de atunci doarme liniştit şi doctorii poartă gospodăria clientului după plac”. Nu-i aşa că ne ajung la inimă aceste cuvinte?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: