Palatul Administrativ, în flăcări

> Potrivit ISU Suceava, incendiul a fost provocat de un conductor electric defect dintr-o toaletă de la mansarda clădirii Palatului Administrativ

Un incendiu a izbucnit sâmbătă dimineaţa la acoperişul clădirii Palatului Administrativ din Suceava, în care funcţionează Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată. Conform sursei citate, la sosirea pompierilor, acoperişul ardea „în totalitate”.

Reprezentantul ISU Suceava menţionase iniţial că nu erau persoane rănite şi că toate persoanele care se aflau în interiorul clădirii la momentul izbucnirii incendiului se autoevacuaseră.

Alin Găleată a mai menţionat că pompierii au intervenit atât din exterior, cât şi din interiorul clădirii.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a informat, în momentele respective, că la faţa locului fuseseră suplimentate mijloacele de intervenţie. Astfel, pentru stingerea incendiului, au acţionat 12 maşini de stingere, o cisternă a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, cu 20 tone de apă, şi patru autoscări. De asemenea, în zonă au fost trimise şi două echipaje SMURD.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani a trimis mai multe autospeciale în sprijinul ISU Suceava, care au intervenit pentru stingerea incendiului de la Palatul Administrativ.

A fost vorba despre o autospecială de salvare şi de lucru la înălţime, dar şi de două autospeciale de stingere a incendiilor cu apă şi spumă.

Pentru lichidarea incendiului de la acoperişul Palatului Administrativ din Suceava acţionau la un moment dat 18 autospeciale de stingere şi 5 autoscări, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„În acest moment, dispozitivul de stingere este format din 18 maşini de stingere (13 din cadrul ISU şi alte 5 de la serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă) şi 5 autoscări” se arăta într-o informare a IGSU.

 Incendiul a fost lichidat la ora 15.50

„La ora 15.50 incendiul a fost declarat lichidat, după o intervenţie care a durat 7 ore. O comisie formată din specialişti cercetează pentru stabilirea cauzei probabile” a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a precizat că o comisie formată din specialişti începuse cercetarea la faţa locului pentru stabilirea cauzei probabile de declanşare a incendiului.

El a menţionat că, pentru o perioadă de timp, la faţa locului au rămas pentru monitorizare o autoscară şi o autospecială de stingere.

Incendiul care a cuprins acoperişul Palatului Administrativ din Suceava a fost anunţat la ora 8.55, iar primele echipaje de pompieri au ajuns în zonă după câteva minute.

Potrivit lt. Alin Găleată, la sosirea echipajelor de intervenţie întreaga zonă era inundată cu fum, ceea ce denotă că incediul era deja cu amploare şi că a fost observat şi anunţat cu întârziere.

El a subliniat că la momentul sosirii pompierilor incendiul era dezvoltat deja, fiind foarte puternic.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a mai declarat că incendiul a fost localizat în primele 30 de minute de intervenţie, după care s-a acţionat din interiorul şi din exteriorul clădirii pentru lichidare.

Suprafaţa afectată este de circa 2000 mp.

Pentru stingerea incendiului au acţionat 18 autospeciale de stingere de la ISU Suceava şi ISU Botoşani, cât şi de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cinci autoscări.

Potrivit ISU Suceava, incendiul a fost provocat de un conductor electric defect dintr-o toaletă de la mansarda clădirii Palatului Administrativ

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a anunţat că o comisie de cercetare de la faţa locului, compusă din specialişti IPJ, Poliţie Criminalistică, ISU şi specialişti pe reţele electrice, a stabilit faptul că incendiul de la Palatul Administrativ a izbucnit în zona unuia dintre grupurile sanitare de la nivelul mansardei.

„Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect” a spus Găleată.

El a menţionat că focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer şi în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile, în special lemn, astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt, şi că inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor.

Potrivit lui Găleată, s-a efectuat şi o evaluare preliminară a clădirii şi s-a observat că parterul şi primul etaj sunt puţin afectate şi că este posibil ca, în perioada imediat următoare, spaţiile de la nivelul parterului să poată fi reutilizate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: