Aeroportul Suceava nu-şi poate acoperi cheltuielile cu paza şi  securitatea

Consiliul Judeţean Suceava va aloca un sprijin financiar pentru susţinerea activităţilor de natură economică de la aeroportul din Salcea, un proiect de hotărâre privind aprobarea acestuia aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului.

Decizia vine pe fondul unei cereri a Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, pe fondul obligaţiei pe care aceasta o are pe linia asigurării „activităţilor necesare pentru protejarea aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicită”, desfăşurate de către personalul propriu angrenat în mod direct şi exclusiv în sistemul de securitatea aeroportuară, incluzând şi personalul cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice şi prin contractul de pază aeroportuară. În sprijinul cererii, conducerea aeroportului invocă scăderea veniturilor realizate din tariful de securitate, cauzată de reducerea numărului de „pasageri taxabili”, ca urmare a „măsurilor care se impun la nivel naţional şi la nivel internaţional, pentru asigurarea combaterii şi ţinerii sub control a pandemiei de Covid-19 şi care influenţează în mod negativ traficul aerian”.

Conform legislaţiei, Aeroportul Suceava încasează un tarif de securitate de un euro pentru fiecare pasager. Drept urmare, la o estimare de 90.000 de pasageri din anul 2021, încasările respective ar ajunge la un total de 423.000 de lei pe an, adică la 32.500 de lei pe lună. Aceasta în timp ce cheltuielile cu activităţile de protejare a aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicită ar fi de aproximativ un milion de lei pe an, respectiv de 85.000 de lei pe lună.

Potrivit cererii adresate Consiliului Judeţean, la această dată veniturile din tariful de securitate nu acoperă cheltuielile aferente activităţilor menţionate, cu toate că a fost redus numărul de posturi pentru serviciile de pază, dar şi timpul de lucru al personalului propriu angrenat în mod direct în serviciul de securitate aeroportuară.

Începând cu 1 ianuarie 2019, depăşindu-se pragul de 200.000 de pasageri înregistrat pe parcursul a două exerciţii financiare, transferurile din bugetul judeţean pot fi destinate doar acoperirii cheltuielilor cu activităţile exclusiv de natură ne-economică ale Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: