Anul trecut

Aproape 2.800 de fermieri suceveni au primit subvenţii europene necuvenite de peste 1,3 milioane de lei

> În 87 de cazuri în care nu s-a reuşit recuperarea banilor prin conformare voluntară sau compensare, ANAF a trecut la executarea silită, în cauză fiind suma de 105.249 de lei > Din 2007, de când se fac plăţi europene, APIA Suceava a recuperat 29,34 de milioane de lei, la sfârşitul anului încasările ajungând la 87% din totalul cu problem

La sfârşitul anului 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea 34.201 de debitori europeni „rezultaţi” din acordarea sprijinului financiar pentru schemele aferente cererii unice de sprijin pe suprafaţă în campaniile 2007-2019, dintre aceştia 2.776 fiind înregistraţi pe durata anului trecut. Conform unei informări semnate de Delia Moldovan, director executiv al instituţiei, valoarea totală a debitelor este de 34,98 de milioane de lei, în anul 2020 stabilindu-se debite de 1,31 de milioane de lei. Conform şefei APIA Suceava, în total, în perioada 2007-2020, s-a reuşit recuperarea a 29,34 de milioane de lei, pe durata anului precedent din debite restante adunându-se 2,43 de milioane de lei. Aşa se face că a mai rămas de recuperat de la debitori suma de 4,23 de milioane de lei, la sfârşitul anului trecut procentajul de recuperare a debitelor înregistrate la nivelul Centrului Judeţean Suceava fiind de 87%.

Conform procedurilor, stingerea creanţelor se face prin conformarea voluntară, adică prin plata directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe. Dacă debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele în care acestea au devenit exigibile, APIA poate efectua deduceri din plăţile viitoare sau poate demara acţiuni de executare silită, transmiţând titlurile executorii către ANAF. „Sperăm într-o creştere semnificativă a acestui procentaj prin compensarea sumelor din plăţile care urmează a se efectua pentru campania 2020, dar şi prin recuperarea sumelor prin executarea silită de către ANAF” subliniază directorul executiv al APIA Suceava.

Din totalul recuperat, 15,73 de milioane de lei reprezintă compensări cu diverse drepturi cuvenite fermierilor, plăţile voluntare de încasări necuvenite fiind de aproximativ 12 milioane de lei.

Potrivit Deliei Moldovan, instituţia a întocmit şi transmis 257 de procese-verbale de calculare de accesorii la debite, iar 42 de fermieri care au făcut plăţi voluntare, dar pentru care între timp au intervenit compensările, au beneficiat de restituirea sumelor achitate de bună voie. În 64 de situaţii, APIA a revocat drepturi de încasare ale unor subvenţii în valoare de 25.036 de lei, constatându-se că fermierii cu pricina au decedat între timp. Pe de altă parte, atunci când nu s-a reuşit recuperarea prin conformare voluntară sau compensare, dosarele au fost transmise Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea demarării procedurilor de executare silită. Este vorba despre 87 de documentaţii, suma de executat ridicându-se la 105.249 de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI