Sân Petru de iarnă

Sărbătoarea Sân Petru de iarnă cade întotdeauna pe 16 ianuarie, fiind considerată a fi mijlocul iernii.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc în această zi „Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru”.

Referitor la această sărbătoare, memoria colectivă a păstrat o străveche poveste. Evreii au încercat în repetate rânduri în a-l determina pe Sfântul Petru să renunţe la creştinism şi să se reconvertească la iudaism. Sfântul a refuzat cu tărie, dar în momentul în care s-a adresat mulţimii cu cuvinte înflăcărate a fost arestat. Torturat, prins în lanţuri, a fost aruncat într-o celulă sordidă, lipsită total de lumină.

În izolare totală, batjocorit în permanenţă de paznicii săi, Sfântul Petru a început să se roage cu fervoare lui Dumnezeu până ce lacrimile îi inundau faţa şi îi udau cămaşa. Într-o zi s-a rugat cu aceeaşi fervoare până ce a adormit. Când dormea profund, un înger s-a ivit în celulă spunându-i:

Scoală, Petre, nu dormi

Nu dormi, nu hodini

Că e vremea de fugit!

Deşteptându-se speriat din somnul profund care-l cuprinsese, Sfântul Petru a constatat că lanţurile erau rupte şi uşile temniţei larg deschise. Fără zăbavă, a fugit din temniţa sordidă şi s-a alăturat celorlalţi apostoli, propovăduind învăţăturile Domnului Iisus Hristos.

Când paznicii închisorii i-au informat pe mai marii evreilor că Sfântul Petru a fost eliberat de îngerul Domnului, aceştia au intrat în panică.

Pentru a ascunde poporului această minune, mai marii evreilor i-au mituit pe paznici să nu povestească nimănui minunea produsă. În popor se spune că paznicii nu şi-au ţinut promisiunea, povestind tuturor minunea eliberării Sfântului Petru. De atunci toţi oamenii serbează „Închinarea lanţului Sfântului Petru”, pentru ca Dumnezeu să-i scape şi pe ei de nevoi, cum l-a scăpat pe Sfânt de închisoare.

O credinţă foarte veche spune că a ţine post în ziua aceasta este bine, căci acelora ce vor posti „nu li se va strica fruptul peste an.

La noi, la români, în special în nordul Moldovei, Haţeg, Maramureş şi în anumite zone din Basarabia, Sfântul Petru de iarnă este socotit patronul lupilor. În această zi Sfântul se îngrijeşte de hrana fiarelor. De aceea, ziua de 16 ianuarie se serba pentru ferirea de lupi a turmelor şi gospodăriilor.

Din această credinţă populară s-a născut un basm despre Sfântul Petru în ipostaza sa iernatică de patron al lupilor.

Se pare că acest basm provine dintr-un fond mitologic extrem de vechi, aproape dispărut din memoria colectivă.

„Auzind că Sân Petru de iarnă e patronul lupilor, ce-i trece prin cap unui om? Să meargă să vadă ce face Sfântul când îi adună pe toţi lupii laolaltă. Când s-a înserat, omul s-a dus în pădure şi s-a suit într-un copac înalt, ca să se poată feri de lupi. După ce s-au adunat toţi lupii, a venit şi Sânt Petru, care a început să le împartă prada peste an.

– Tu ai să mergi acolo şi ai să mănânci asta şi asta, tu…

După ce au plecat toţi, mai rămăsese un lup şchiop care a întrebat:

 – Dar eu ce o să mănânc?

– Tu o să mănânci ce se găseşte în copacul ăsta!, a zis Sân Petru şi i-a arătat copacul în care se cocoţase omul.

Spunând acestea a plecat, iar lupul, după ce a văzut că nu se poate căţăra în pom, dar că nici omul nu poate pleca, s-a pus pe aşteptat.

Omul a început să strige după ajutor şi a fost auzit de nişte săteni care tocmai mergeau la pădure. Aceştia s-au apropiat să vadă ce e, lupul s-a ascuns şi ei l-au coborât pe om din copac. Ei au râs, au spus că nu i se mai poate întâmpla nimic şi s-au aşezat pe nişte cetini, să mănânce. Dar lupul a ţâşnit din tufiş, a înşfăcat prada menită şi a fugit ce ea în pădure.

De atunci oamenii ţin ziua de Sân Petru de iarnă ca pe duminică şi nu ies niciodată noaptea în pădure, de frica lui şi a lupilor pe care îi patronează.”

Prof. CONSTANTIN TÂRZIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: