De Ziua Bucovinei

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au recepţionat finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii Bisericii „Sf. Nicolae” din Bălineşti

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, au recepţionat, sâmbătă, de Ziua Bucovinei, lucrările de restaurare a picturii murale a Bisericii „Sfântul Nicolae” de la Bălineşti.

Lucrările de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălineşti se întind pe o perioadă de 14 ani, iar valoarea decontată totală este de 3.185.317,61 lei, prin Programul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii, gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului.

 Aceasta este cea de-a treia biserică din Bucovina, după Mănăstirea Probota şi Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa, pentru care au fost încheiate lucrările de restaurare în ultimele trei luni.

Ministrul Culturii, deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, a declarat că se bucură pentru că se poate inaugura o lucrare identitară şi patrimonială chiar de Ziua Bucovinei.

„A meritat tot efortul financiar, dar şi logistic şi felicit întreaga echipă de restauratori coordonată de prof. dr. Ovidiu Boldura. În România sunt foarte multe monumente istorice care necesită parcurgerea unui proces de restaurare, iar dacă ne gândim la rădăcinile ortodoxe ale culturii române, doar în judeţul Suceava, din 518 monumente istorice, 85 sunt biserici şi 13 mănăstiri” a spus ministrul Culturii.

El a menţionat că atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Suceava sunt multe obiective de restaurat şi se bucură că, în calitate de ministru al Culturii, are în preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, un partener care a susţinut inclusiv financiar şi logistic o parte importantă din obiectivele culturale.

„Valorificarea turistică a acestora este un deziderat pe care doar în parteneriat cu administraţia locală îl putem desăvârşi. Pentru astfel de locaşuri avem nevoie să modificăm cadrul legal cu scopul de a include noi criterii de evaluare şi de autorizare a localităţilor ca staţiuni de interes cultural. Putem, astfel, să promovăm adecvat aceste comunităţi extrem de importante pentru istoria şi cultura noastră şi să le punem în valoare cu ajutorul proiectelor de dezvoltare care ar putea să fie finanţate prin fonduri europene. Alte exemple, în acest sens, sunt localitatea Baia – prima capitală a Moldovei – sau localitatea Dolhasca – unde avem şi Mănăstirea Probota. Turismul trebuie să vizeze şi zonele acestea, nu doar Valea Prahovei, pe timpul iernii, sau litoralul, pe timp de vară” a declarat Bogdan Gheorghiu.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că nu se putea sărbători mai frumos Ziua Bucovinei decât să fii într-o biserică veche, cu o încărcătură istorică creştină extraordinară.

„Aşa le-a rânduit Bunul Dumnezeu. Port în piept această cocardă cu Ziua Bucovinei, pentru că Bucovina este cunoscută ca un ţinut al mănăstirilor, un ţinut al toleranţei, în care s-au conservat tradiţiile şi valorile autentice româneşti. Istoria şi grija faţă de moştenirea culturală au făcut să avem, în judeţul Suceava, cele mai importante monumente. Opt dintre acestea au fost incluse deja în Patrimoniul Mondial UNESCO: Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava şi Probota” a spus Flutur.

El a subliniat că în 2006, când au început lucrările de restaurare ale picturii murale, era ministrul Agriculturii, iar acum, un alt ministru, al Culturii, tot de la Suceava, anunţă finalizarea acestei etape.

„Am înţeles din primul mandat importanţa localităţii Bălineşti şi că suntem datori să o facem vizibilă, pentru că nu multă lume ştie istoria adevărată şi valoarea uriaşă a acestor picturi care sunt egale cu celelalte ctitorii ştefaniene din judeţul Suceava. Am alocat fonduri încă de atunci. Felicit restauratorii şi cercetătorii care, cu lacrimi în ochi, ne-au povestit istoria acestor picturi. Plec de aici încărcat de emoţii şi cu o obligaţie uriaşă să fac eforturi ca aceste monumente să intre într-un circuit turistic dezvoltat. De Ziua Bucovinei o spun ca un angajament! Cum spunea Înaltpreasfinţitul Pimen: o pictură neîntreţinută este ca un bolnav neîngrijit. La mulţi ani, Bucovină dragă, la mulţi ani bucovineni!” a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499. La momentul începerii lucrărilor de restaurare, urme ale picturii murale s-au găsit la exterior pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est. Cel mai probabil, aceste picturi s-au făcut în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538. Calitatea remarcabilă a picturii este susţinută de imaginile Sfântului Nicolae şi ale Arhanghelului Mihail, aflate pe două firide de pe absida altarului. Adăugându-se această pictură peste decoraţia originală a bisericii, smalţul discurilor ceramice şi-a pierdut din strălucirea iniţială. Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil celei de la mânăstirea Voroneţ şi „Sfântul Nicolae” din Dorohoi. Starea de conservare a stratului pictural suferise degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport era desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii.

Lucrările de restaurare a picturii au presupus numeroase procese, printre care îndepărtarea sărurilor solubile prin mijloace mecanice umede, extragerea depunerilor saline de suprafaţă/voaluri/cruste, tratamentul cu hidroxid de bariu, injectări pentru desprinderi şi burduşeli ale stratului suport, reintegrarea cromatică a uzurilor patinei şi stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor reconstituibile prin metoda tratteggio, fixarea reintegrărilor etc.

Lucrările de restaurare a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălineşti vor continua prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii şi vizează refacerea acoperişului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: