Activităţile culturale şi educative, priorităţi pentru convieţuirea polono-română din Bucovina

Comunitatea polonă din Bucovina a reuşit să se integreze poate cel mai bine în această zonă, iar meritul principal aparţine Uniunii Polonezilor din România şi celor care conduc această structură. Practic, prin evenimentele derulate de această comunitate mică, dar compactă, orice locuitor al Bucovinei s-a simţit parte integrantă. Printre aceste evenimente se înscriu şi cele de natură culturală şi educaţională, iar colaborarea dintre partea română şi cea poloneză s-a dovedit una fără sincope. Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi omul care candidează pentru a reprezenta această comunitate în Parlamentul de la Bucureşti, spune că nu a existat niciodată vreo barieră de comunicare sau colaborare.

„Implicarea în educaţia tinerei generaţii prin proiectul «Copiii Bucovinei» ce cuprinde nouă şcoli în care învaţă peste 1.500 de copii români, polonezi, ucraineni şi germani este unul din proiectele noastre de suflet. Tot aici trebuie amintit şi schimbul de experienţă anual între copiii comunităţii poloneze, şi nu numai, cu copiii din Polonia prin organizarea, finanţarea şi participarea la tabere cu caracter educativ. Organizarea, participarea şi finanţarea concursurilor şi activităţilor extraşcolare la nivel naţional şi internaţional în România şi Polonia pentru copii şi tineri (tabere, semitabere, concursuri, competiţii sportive, festivaluri, ateliere, olimpiada de limba polonă) este un alt reper al acestei colaborări între cele două state” a arătat Ghervazen Longher.

Candidatul minorităţii poloneze pentru un loc în Camera Deputaţilor a adus aminte şi de acordarea unor burse, premii, echipamente şcolare pentru elevi, dar şi pachete de sărbători şi de Ziua Copilului, evenimente la care au fost incluşi copii şi tineri ai tuturor etniilor din zonă.

Tot pentru copii şi tineri sunt şi alte acţiuni care au loc an de an, cum ar fi: Ziua Internaţională a Copilului, concursuri de recitare, turneul de fotbal, Festivalul Obiceiurilor de Crăciun cu scenete reprezentând „Naşterea Domnului”, tabere de vară în Polonia, semitabere în localităţile din Bucovina, tabere de cercetaşi, ateliere de filmare, ştiinţifice, plastice, teatrale etc. Colaborarea dintre România şi Polonia se poate observa şi cu ocazia Zilelor Culturii Polone şi a simpozionului ştiinţific internaţional care se derulează cu acest prilej, manifestări urmate de Sărbătoarea Roadelor, o serbare în care se poate observa contribuţia gastronomică a polonezilor în Bucovina.

„În paralel, comunitatea polonă din Bucovina a făcut eforturi pentru păstrarea tradiţiilor legate de sărbătorile religioase. În acest sens trebuie amintit Festivalul Bucovinean al Colindelor, Festivalul Încondeierii Ouălor, întâlniri de Crăciun, întâlniri de Paşte. Tot pe aceeaşi linie se înscrie finanţarea şi sprijinirea activităţii ansamblurilor folclorice «Solonczanka» şi «Mala Pojana» ca mesagere ale culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor poloneze prin participarea la festivaluri naţionale şi internaţionale” a menţionat Ghervazen Longher.

Susţinerea învăţării limbii polone este un alt deziderat al polonezilor din Bucovina, iar aici se înscriu invitarea profesorilor din Polonia, cursuri metodice pentru profesori, dotarea cabinetelor de limbă polonă şi susţinerea parteneriatelor între şcoli.

Nu trebuie uitate alte evenimente, cum ar fi Sărbătorirea zilelor naţionale ale Poloniei: 2 mai (Ziua Drapelului, Ziua Polonezilor din Străinătate şi a Diasporei Poloneze), 3 mai (Ziua Constituţiei), 11 noiembrie (Ziua Independenţei), dar şi activitatea editorială prin revistele „Polonus” şi „Maly Polonus”, calendare anuale, culegeri de materiale de la simpozioanele ştiinţifice internaţionale, cărţi şi publicaţii privind comunitatea poloneză din România. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: