În municipiul Suceava

Depăşiri constante ale valorii maxime admise a pulberilor din aer

> Acestea au fost înregistrate la staţiile de măsurare de pe străzile Mărăşeşti şi Tineretului > Garda de Mediu a cerut Primăriei să măture şi să spele străzile din oraş şi a amendat un producător de hârtie şi carton pentru depozitări neconforme ale unor deşeuri de hârtie

 Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii de Mediu a anunţat, ieri, că potrivit adreselor transmise de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava privind creşterea valorilor determinate la particulele în suspensie (PM10) în aer la staţiile SV1 şi SV2 din municipiul Suceava, s-au înregistrat 34 de depăşiri ale valorilor limită zilnice la PM10, la staţia SV2, şi 9 depăşiri ale VL zilnice la PM10, la staţia SV1.

Staţia de monitorizare SV 1 este amplasată pe strada Mărăşeşti nr. 57, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, iar staţia de monitorizare SV 2 este amplasată pe strada Tineretului, în cartierul Cuza Vodă, lângă Grădiniţa Nr. 12 „Ţăndărică”.

Garda de Mediu (GNMCJ) Suceava precizează că a demarat verificări în municipiul Suceava încă din luna martie 2020, când au început să apară primele depăşiri la parametrii menţionaţi, şi a solicitat Primăriei informaţii privind depăşirile înregistrate. De asemenea, a impus măsura identificării/măturării/spălării a tuturor străzilor din municipiul Suceava care necesitau lucrări de măturare şi spălare, în special a celor din zona staţiei SV2.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în luna octombrie de către GNMCJ Suceava s-a constatat necesitatea continuării lucrărilor de măturare şi spălare a străzilor, măsură stabilită prin actul de control încheiat” se arată într-o comunicare a Gărzii de Mediu Suceava.

Comisari din cadrul Comisariatului Judeţean Suceava al GNM, împreună cu reprezentanţi ai APM Suceava – Serviciul Monitorizare şi Laboratoare au continuat verificările la agenţii economici în vederea identificării cauzelor care au contribuit la creşterea valorilor determinate la PM10 în aer la staţiile SV1 şi SV2 din municipiu. Astfel, a fost verificată o firmă care are că obiect de activitate fabricarea hârtiei şi a cartonului; conform autorizaţiei de mediu, agentul economic are obligaţia de a monitoriza emisiile în aer.

La data controlului s-a constat că, pe un amplasament situat în vecinătatea maşinii de hârtie (în zona de introducere a materiei prime), sunt depozitări de baloţi cu deşeuri de hârtie carton, iar pe suprafeţele betonate, cât şi direct pe sol este dispersată materie pulverulentă provenită din manipularea deşeurilor. Pe acelaşi amplasament sunt depozitate, pe spaţiul liber neacoperit şi neîmprejmuit, deşeuri de lemn (tocătură), fapt ce poate conduce la antrenarea de pulberi în atmosferă.

Pentru neconformităţile constatate, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 15.000 lei, conform cu prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar prin actul de control încheiat s-au stabilit măsuri cu termene, în vederea remedierii deficienţelor constatate.

Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) arată că surse antropice ale acestor particule în suspensie din aer sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei, centralele termoelectrice.

Totodată, traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile maşinilor atât la oprirea acestora, cât şi datorită arderilor incomplete.

Potrivit ANPM, dimensiunea particulelor este direct legată de potenţialul de a cauza efecte.

Astfel, o problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardio-vasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer şi, în consecinţă, mai mulţi poluanţi. Ei respiră mai repede decât adulţii şi tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltaţi, iar ţesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: