Teatrul „Matei Vişniec” invită publicul la spectacolul-lectură „Noaptea arabă”

 > Evenimentul se va desfăşura astăzi şi mâine, în curtea Hanului Domnesc

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” (TMMV) Suceava invită publicul la un spectacol inedit: „Noaptea arabă”, spectacol-lectură, realizat de tânărul regizor Zalán Zakariás, care va avea loc joi, 24 septembrie, şi vineri, 25 septembrie, de la ora 18, în curtea Hanului Domnesc.

Potrivit unui comunicat al TMMV, textul este semnat de Roland Schimmelpfennig, „un autor dramatic foarte interesant”, cunoscut publicului pentru texte precum „Dragonul de Aur”, „Push up 1-3” sau „Femeia dinainte”. Textul este tradus în limba română de Victor Scoradeţ.

Spectacolul-lectură „Noaptea arabă” este un concept al regizorului Zalán Zakariás, cu care teatrul sucevean are o frumoasă colaborare. Dintre spectacolele care poartă semnătura acestuia amintim: „Procesul comunismului prin teatru” – spectacol-lectură desfăşurat anul trecut în luna decembrie cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului în România, şi spectacolul „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei” de Federico García Lorca, a cărui premieră a avut loc în luna iulie a acestui an.

Despre spectacolul-lectură „Noaptea arabă”, managerul TMMV, Carmen Veronica Steiciuc spune: „Spectacolele-lectură au un farmec aparte. Ele invită spectatorii la reverie, chiar îi provoacă la un exerciţiu regizoral, un exerciţiu de imaginaţie pentru o montare proprie a textului audiat. O interpretare unică, personală, care practic introduce spectatorul în poveste într-o manieră frumoasă. Pentru că există o diferenţă între o piesă de teatru şi spectacolul montat într-o anume viziune regizorală, care diferă, la rândul ei, în funcţie de regizorul care construieşte spectacolul. În cazul spectacolului-lectură, spectatorul are privilegiul de a-şi forma propria viziune asupra textului. În acelaşi timp, abordarea textelor literare prin joc teatral dă posibilitatea spectatorului să descopere forţa seducătoare a unei piese, să îşi dezvolte gradul de aprofundare a povestirii, de înţelegere a textului înainte de a fi montat pe scenă, iar în final, de receptivitate a mesajului transmis. Am ales de această dată să facem o serie de spectacole-lectură cu textul «Noaptea arabă» de Roland Schimmelpfennig, invitând spectatorii la o călătorie în spaţiul oniric în care personajele se întâlnesc în mod ciudat, urmând ca, în această toamnă, să montăm spectacolul pe scenă”.

Regia artistică: Zalán Zakariás; autor: Roland Schimmelpfennig; traducere: Victor Scoradeţ; regia tehnică: Sebastian Raţiu.

Distribuţia: Răzvan Bănuţ, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Alexandru Marin, Bogdan Amurăriţei

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Respectarea condiţiilor de distanţare socială impuse de reglementările în vigoare şi purtarea măştii sunt obligatorii! (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: