Managerul SJU Suceava, Alexandru Calancea:

Unitatea mobilă de terapie intensivă va fi pusă în funcţiune în următoarele zile

> Potrivit lui, una dintre priorităţile actuale o reprezintă organizarea sectorului ATI – Covid doar în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Alexandru Calancea, a declarat vineri, pentru NewsBucovina, că punerea în funcţiune a unităţii mobile de terapie intensivă se va face în maximum 10 zile, prin conectarea acesteia la pavilionul în care funcţionează Secţia de Boli Infecţioase.

Medicul Alexandrul Calancea a explicat că una dintre priorităţile actuale o reprezintă organizarea sectorului Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) – Covid doar în Secţia de Boli Infecţioase, iar în acest sens s-au făcut pregătiri pentru amenajarea a trei saloane în pavilionul istoric al SJU, în care funcţionează Secţia de Boli Infecţioase, şi pentru realizarea unei legături între acestea unitatea mobilă de terapie intensivă.

Noul sector ATI pentru pacienţi Covid-19 va avea 25 de paturi

El a explicat că noul sector ATI pentru pacienţii diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 va avea o capacitate de aproximativ 25 de paturi, cu toate dotările necesare.

Managerul SJU a precizat că unitatea mobilă de terapie intensivă, ce dispune de 12 paturi, care a fost donată de Crucea Roşie – filiala Suceava, va fi conectată la trei saloane ATI cu ajutorul unui container metalic, asigurându-se toate circuitele funcţionale, cu respectarea normelor în vigoare.

El a mai spus că, după terminarea amenajărilor, pacienţii cu Covid-19 care au nevoie de îngrijire în sectorul ATI vor fi internaţi în acest nou sector ATI – Covid din Secţia de Boli Infecţioase.

Calancea a menţionat că, în momentul de faţă, în două dintre pavilioanele istorice ale spitalului sunt internaţi pacienţii confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, respectiv în Secţiile de Pneumologie şi de Boli Infecţioase, tot aici fiind organizată şi o zonă tampon pentru internarea pacienţilor cu suspiciune înaltă de infecţie cu noul coronavirus.

Încercăm să departajăm patologia Covid încă de la UPU

„Cumva, încercăm să departajăm foarte bine patologia Covid încă din prezentarea în UPU, nu doar după confirmarea cu testul PCR.

Atunci când avem o suspiciune foarte mare că un pacient este infectat cu noul coronavirus, el este direcţionat spre zona tampon, organizată în pavilioanele spitalului vechi. Şi, într-adevăr, peste 90% dintre cei internaţi în paturile din zona tampon de acolo, cu suspiciune de infectare, au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2” a subliniat Calancea.

Spitalul Judeţean are 200 de paturi pentru pacienţii confirmaţi cu Covid-19

Managerul SJU Suceava a mai precizat că s-a luat în calcul majorarea capacităţii de internare pentru pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus, în condiţiile în care s-a constatat, în ultima perioadă, o creştere a numărului de pacienţi cu această afecţiune.

„În condiţiile în care la nivelul spitalului creşte numărul pacienţilor confirmaţi cu Covid care sunt internaţi, pavilionul Dermatologie este pregătit pentru a răspunde necesarului crescut de paturi pentru pacienţii cu Covid, iar capacitatea de internare va fi suplimentată astfel cu 20 de paturi” a arătat medicul, care a adăugat că spitalul dispune în total de 200 de paturi, pentru internarea pacienţilor confirmaţi cu Covid-19 în zona pavilioanelor istorice ale spitalului.

El a menţionat că în clădirea nouă a spitalului sunt organizate zonele tampon pentru specialităţile medicale şi pentru cele chirurgicale, precum şi sectorul ATI –Covid, care va fi mutat foarte curând în zona spitalului vechi, în extensia Terapiei Intensive de la Secţia de Boli Infecţioase.

Managerul SJU a mai spus că în sectorul ATI – Covid lucrează cinci medici anestezişti, iar în sectorul ATI non-Covid lucrează alţi cinci medici din această specialitate. Alţi patru medici anestezişti, doi medici specialişti şi doi rezidenţi în specialitate, şi-au exprimat intenţia de a veni să lucreze în spitalul sucevean, unii dintre ei efectuând deja gărzi.

„Avem promisiuni, medici ATI, rezidenţi şi specialişti, care vor să vină să ne ajute, ba chiar să se înscrie la concursul pentru ocuparea posturilor vacante şi să se alăture echipei de la Suceava” a arătat Calancea.

Medicul a adăugat că, de la declararea stării de alertă, personalul medical din ATI a fost suplimentat cu asistenţi medicali prin angajarea pe perioadă determinată, pe durata a 30 de zile, după ce au fost scoase la concurs mai multe posturi, cu posibilitatea prelungirii perioadei cu încă 30 de zile sau cu cât a fost şi este nevoie, până la încheierea stării de alertă.

În ultima perioadă, o creştere „semnificativă” a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2

Managerul SJU a ţinut să sublinieze că în ultima perioadă s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, arătând că foarte mulţi dintre pacienţii internaţi la spital, care au fost confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus, au venit din concedii petrecute în ţară. Însă au fost şi persoane care s-au întors din alte ţări.

„În continuare, trebuie să fim foarte, foarte riguroşi cu respectarea acestor reguli de distanţare fizică, purtatul măştii de protecţie şi cu respectarea regulilor de igienă. Foarte mulţi dintre pacienţii confirmaţi Covid au petrecut concediul pe litoralul românesc, au fost chiar grupuri” a subliniat medicul Alexandru Calancea, care a adăugat că nerespectarea acestor reguli va conduce la aglomerarea spitalului cu aceste cazuri.

Spitalul are asigurate stocuri de măşti şi de echipamente de protecţie” ni s-a precizat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: