O săptămână dedicată culturii la Festivalul „Grigore Vasiliu Birlic”

Ieri s-a încheiat cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” (FITT Birlic 10), manifestare organizată timp de o săptămână la Fălticeni. Ultimul gong a bătut pentru spectacolul „Amanta”, al actorilor de la Fundaţia „Elvira Godeanu” din Bucureşti: Armand Calotă, Ovidiu Cuncea, Eugenia Şerban, Iuliana Moise şi Gavril Pătru. Regia: Armand Calinovici.

Vineri, 21 august, s-a desfăşurat Gala decernării Premiilor FITT „Birlic” 10. În cadrul acesteia, iubitorii de muzică clasică s-au reîntâlnit Diana Jipa (vioară) şi Ştefan Doniga (pian), un prim concert al celor doi având loc în seara zilei de joi, dar şi cu îndrăgiţi actori şi regizori.

Marele premiu al festivalului a fost acordat (ex-aequo) trupelor „e-Real” şi „Atelierul de Teatru”

Date fiind restricţiile impuse de epidemia Covid-19 la ediţia din acest an, jurizarea secţiunii dedicate trupelor de teatru (trupe formate din liceeni şi tineri având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani) s-a făcut în urma vizionării de către juriul format din actorii şi regizorii Dan Tudor, Gheorghe Balint, Silvia Ghilaş, Ana Maria Fasolă şi profesorul de limba română Neculai Sturzu a înregistrărilor video cu piesele înscrise în concurs.

Premiile au fost înmânate de pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, alături de care au urcat pe scenă prezentatorii Andrei Giurgia şi Ştefania Mihăilescu, inspectorul şcolar general Grigore Bocanci al IŞJ Suceava, studenta Andrea Nechita, fostă membră a trupei Birlic, actorul Adrian Păduraru, Silvia Ghilaş, secretar al Teatrului Naţional „Vasile Alexandri” din Iaşi, actorul Dan Tudor, regizorul Gheorghe Balint şi Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Juriul a decis ca marele premiu să fie acordat trupelor de teatru „e-Real” din Corabia, pentru spectacolul „Epilog”, şi „Atelierul de Teatru” din Botoşani, pentru spectacolul „Port”. Trupa de teatru din Botoşani a fost prezentă vineri la Fălticeni şi a prezentat spectacolul câştigător pe scena din curtea interioară a Colegiului Naţional „Nicu Gane”.

Premiul I a revenit trupei „Thaliamar” din Mangalia, pentru spectacolul „Adolescenţii”, premiul II a ajuns la „Victory of art” din Bucureşti, care a prezentat în concurs spectacolul „8 femei”, iar premiul III a revenit trupei de teatru antic „Katharsis” din Botoşani, pentru spectacolul „Nefericirile fericitului Augustin”.

Premiul pentru cea mai bună scenografie: trupa „Prometeu” din Paşcani, pentru spectacolul „Câinii cu colaci în coadă”;

Premiul special al juriului „Matei Millo”: trupa de teatru „Luminatorul” din Focşani, pentru spectacolul „Deşteapta pământului”;

Premiul special al juriului „Jules Cazaban”: trupa „Colb” din Sebeş, pentru spectacolul „Stele de 5 stele”;

Premiul pentru inovaţie teatrală: trupa de teatru „Gong Arte” din Râmnicu Sărat, pentru spectacolul „Crima pe palier”;

Premiul pentru interpretare masculină: Emanuel Gheralia („e-Real”) şi Alexandru Benţa („Atelierul de teatru”);

Premiul pentru interpretare feminină: Delia Radulescu („Thaliamar”, Mangalia) şi Ana Rafaila („e-Real”).

Secţiunea Monolog/Recitare, care se adresează copiilor şi tinerilor având vârsta cuprinsă între 7 – 25 de ani, s-a desfăşurat pentru toate categoriile de vârstă vineri, 21 august, pe scena din faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Concursul de recitare poezie, 7-14 ani: Marele premiu: Maria Iosep şi Adela Şulea; premiul I: Afilipoaie Sabin şi Mihaela Buzatu. Concursul de recitare poezie, 15-25 ani: Marele premiu: Carina Mihăilă; premiul I: Tatiana Andrei.

Monolog 7-14 ani: Marele premiu: Maria Iosep; premiul I: Adela Şulea.

Monolog 15-25 ani: premiul I: Carina Mihăilă.

 „Din păcate, trupele înscrise în concurs anul acesta nu au putut participa la festival. Juriul a primit materiale video cu piesele înscrise în concurs, le-a vizionat, iar unul dintre spectacolele câştigătoare la ediţia a X-a, «Port», jucat de tinerii din Botoşani, a fost prezent la Fălticeni pentru a vedea şi publicului piesa de teatru câştigătoare” a precizat pr. Liviu Mihăilă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: