Oportunităţile, de nebănuit, ale Covid-ului

Dintre toate popoarele planetei, cei mai relaxaţi, în relaţia cu temutul Covid, par a fi românii, iar din acest motiv mulţi ne privesc cu suspiciune, poate chiar invidie, şi nimeni nu poate explica acest comportament, cel puţin bizar. Nu pentru că ne tragem din vitejii daci, care, pe vremuri, înfruntau moartea cu zâmbetul pe buze şi damf de vin în nas, nici fiindcă doctorii din Timişoara şi, mai nou, din Suceava, au aflat câte ceva despre enigmaticul duşman care a dat planeta peste cap. Nimic din toate astea. Relaxarea noastră vine din relaţia unică, ocultă şi, de ce să nu-i spunem, machiavelică, dintre oameni şi virus. Da, chiar aşa!

La început, au fost izolarea şi carantina. Făcute prin spitale, hoteluri închiriate pe bani buni, pensiuni şi tot felul de locaţii. Şi s-a câştigat bine la această primă etapă. Apoi, s-a descoperit testarea, mult mai productivă şi eficientă financiar.

Pentru că, oriunde te-ai duce astăzi, magazin, firmă, şcoală, spital, excursie, partid, biserică, terasă, nimeni nu vorbeşte decât despre pandemie, iar testul pentru depistarea Covid-ului pare să fie mai important decât o diplomă de studii, act de identitate sau paşaport.

Nu ai făcut testul, nu exişti! Dar acest test costă şi nu este deloc ieftin. Unii ţi-l fac pentru 380 de lei, alţii îţi iau 500 de lei, depinde de cine plăteşte. Apoi, atenţie! Un test, fie el şi negativ, nu înseamnă nimic, dacă următorul iese pozitiv. Şi aici a înţeles românul că ar fi loc şi rost de o „ghiduşie” financiară. Cum? Simplu.

În cadrul verificărilor, obligatorii sau solicitate, îţi fac primul test, care de cele mai multe ori va ieşi pozitiv. Urmează testările 2 şi 3, care vor ieşi negative. Sau invers, fiindcă rezultatul nu prea contează.

Ideea este să faci 3 teste şi cineva să le plătească. Statul, instituţia unde lucrezi, clubul sportiv de care aparţii, o persoană fizică, un sponsor, banii sunt bineveniţi de oriunde şi compensează paguba produsă de criza economică, născută din paralizarea activităţilor productive.

De regulă, pentru cei depistaţi pozitiv, urmează internarea şi tratamentul. Alte costuri, alte facturi, dar beneficiarii din această etapă sunt mai puţini.

Pe scurt: Covid-ul ne-a aruncat în criză, tot el ne va scoate din hău. Doar dacă banii de testare vin de la UE.

Dar, ce vom face dacă, Doamne fereşte, americanii, chinezii, ruşii sau englezii vor pune la punct un vaccin anti-Covid? Atunci, chiar ajungem la sapă de lemn.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: