Avertisment de la Direcţia Silvică Suceava:

Urşii s-au înmulţit exagerat de mult în judeţ

> În habitat rămân cei mai puternici, iar ceilalţi coboară până găsesc hrană > Într-o zonă sunt de opt ori mai mulţi urşi decât optimul stabilit de specialişti

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Suceava, George Celsie, a atras atenţia, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că înmulţirea urşilor devine deja o problemă pentru populaţie şi că în câţiva ani nu se va mai putea intra în unele păduri fără puşcă în spate.

„Avem peste zece atacuri de urs în două ocoale” a precizat Celsie.

El a arătat că autoritatea în domeniu încă nu înţelege că de la primul atac ar trebui să dea derogare pentru recoltarea exemplarului.

„Din punctul lor de vedere ar trebui să omoare cinci vaci, dar cinci vaci sunt peste 20.000 de lei. Oamenii suferă. Avem un cetăţean la Pojorâta care e la a treia bovină care este omorâtă de urs şi încă nu avem derogare pentru acel urs” a explicat Celsie.

El a spus că atât în judeţul Suceava, cât şi în toată România, ursul nu vine la tomberon sau în casa omului că nu are ce mânca.

„Urşii, în general, au ce să mănânce în pădure, dar s-au înmulţit exagerat” a spus Celsie.

El a explicat că în acest domeniu se lucrează cu „cifre optime”.

În pădure nu se va mai putea intra decât cu puşca în spate

„Tot specialiştii noştri au stabilit, cu ani în urmă, că în fondul 14 Orata, de la Iacobeni, pot să vieţuiască cinci urşi. În momentul de faţă avem 40. Sunt şapte ursoaice cu câte doi şi trei pui. Nu au cum să vieţuiască acolo. Urşii bătrâni şi puternici rămân în habitatul lor, că îşi păstrează teritoriul, iar cei care sunt mai slabi merg în vale, până unde găsesc ceva de mâncare” a menţionat Celsie.

El a mai arătat că, de exemplu, în cantonul de la Broşteni, unde au fost doborâturi de vânt era ursărie, erau bârloguri ale urşilor care s-au deplasat 2-3 km în pădurea rămasă în picioare.

Acum, în zona unde au fost doborâturi, se reface vegetaţia forestieră, zmeurişul este din belşug, iar urşii vin înapoi.

El a atras atenţia că în acest an va fi o producţie foarte mare de zmeură, că vor veni culegătorii, şi din Bistriţa şi din Maramureş, astfel încât se anticipează probleme la întâlnirea între urşi şi om.

„Peste câţiva ani acolo nu o să mai poţi intra decât cu puşca în spate. Soluţia este doar vânătoarea. Efectivele de vânat nu se pot menţine optime decât prin vânătoare selectivă, făcută de personal specializat” a conchis George Celsie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: