Criza Covid-19 a dus la scăderea cu peste 7% a salariilor sucevenilor

 > Faţă de martie, în aprilie în buzunarele acestora au intrat cu 153 de lei mai puţin, diminuarea comparativ cu aprilie 2019 fiind de 182 de lei

 Problemele economice cauzate de răspândirea infecţiei cu SARS-CoV-2 şi de instituirea stării de urgenţă au uşurat portofelele salariaţilor din judeţul Suceava. Aşa relevă analizele Direcţiei Judeţene de Statistică făcute publice zilele trecute şi conform cărora, în luna aprilie 2020, la nivelul judeţului, câştigul salarial mediu net a fost de 2.326 de lei de persoană. Acesta este cu 153 lei mai mic faţă de câştigul salarial mediu net din luna martie 2020, reprezentând o diminuare de 6,2%. Potrivit sursei citate, comparativ cu luna martie a.c., câştigul salarial mediu net a scăzut cu 10,5% în cazul salariaţilor din sectorul industriei şi construcţiilor, cu 7,1% în cel a angajaţilor din sectorul agriculturii, vânătorii, serviciilor anexe, silviculturii şi pisciculturii, cât şi cu 4,5% în sectorul serviciilor.

Buletinul statistic lunar al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Suceava evidenţiază că, în comparaţie cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net în judeţul Suceava a consemnat o diminuare de 182 lei, adică una de 7,3%. Conform DJS, faţă de luna aprilie 2019, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 16,7% în sectorul agricultură, vânătoare servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, cu 10,9% în sectorul serviciilor şi cu 0,7% în sectorul de industrie şi construcţii. La nivel naţional, în aprilie 2020, câştigul salarial mediu net a fost de 3.182 lei de persoană.

În concordanţă cu datele DJS Suceava, indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, a fost, în judeţul nostru, în luna aprilie 2020, de 93,6% comparativ cu luna martie 2020 şi de 90,3% comparativ cu luna aprilie 2019. La nivel naţional, indicele câştigului salarial real în luna aprilie 2020 a fost 96,3% în raport cu luna anterioară, în timp ce în comparaţie cu aprilie 2019, indicele câştigului salarial real a fost 99,5%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: