Peste 6200 de absolvenţi de liceu din judeţ au intrat, ieri, în examenul naţional de bacalaureat

Foto arhiva

> Dintre ei 5204 candidaţi sunt din promoţia curentă, iar alţi 1085 din promoţiile anterioare > Ieri a fost programată prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română

 Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a informat duminică, într-un comunicat de presă, că pentru susţinerea probelor scrise ale bacalaureatului s-au înscris 6289 absolvenţi de liceu din judeţ, dintre care 5204 candidaţi din promoţia curentă, iar 1085 de candidaţi din promoţiile anterioare.

Sursa citată a menţionat că organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat are loc în 33 de centre de examen şi în patru centre zonale de evaluare.

Conform calendarului, sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului Naţional de Bacalaureat a început luni, 22 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română, continuând marţi, 23 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, miercuri, 24 iunie, cu proba obligatorie a profilului. Ultima este probă scrisă la alegere a profilului şi a specializării, care este programată joi, 25 iunie.

Afişarea primelor rezultate în centrele de examen şi pe site-ul Bacalaureat.edu.ro este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12).

ISJ Suceava a reamintit că afişarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16 – 20, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8 – 12. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Examene cu măsuri stricte de prevenire şi protecţie

MEC a precizat, duminică, într-un comunicat de presă, că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

> la intrarea în unitatea de învăţământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic şi a elevilor va fi măsurată temperatura (care va trebui să nu depăşească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistenţa medicală pe întreaga durată de desfăşurare a activităţii;

> vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc);

> se realizează curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide;

> în toate spaţiile în care se vor desfăşura activităţi cu elevii vor fi afişate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARS-Cov-2;

> intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă şi spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învăţământ, semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat;

> existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

> în sălile de clasă activităţile/examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între elevi/candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt;

> pupitrele/băncile vor fi individualizate/ prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stickuri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Etapa specială a bacalaureatului, de la 6 iulie

Elevii aflaţi în izolare/ confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine examenul de bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a pus la dispoziţia celor interesaţi linia Tel Verde 0800801100, pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul este disponibil până la 25 iunie, între orele 8 – 16.

De menţionat este că, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/ echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Nouă candidaţi suceveni au solicitat prelungirea examinării

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava ne-a declarat, duminică, că în sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului, nouă dintre candidaţii înscrişi la examen au solicitat prelungirea cu o oră a timpului de redactare a tezelor, un alt candidat va susţine probele scrise la domiciliu, iar alţi doi candidaţi vor susţine probele în săli separate, din motive medicale. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: