Tabăra Bucşoaia a fost neglijată prea mult timp

> Mirela Adomnicăi spune că din 2018 a propus modernizarea Taberei Bucşoaia şi transformarea ei în tabără internaţională

Fostul prefect de Suceava Mirela Adomnicăi a declarat ieri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că încă din anul 2018 a propus modernizarea Taberei Bucşoaia şi transformarea acesteia în tabără internaţională, observând că între timp a descoperit şi Gheorghe Flutur că există o tabără la Bucşoaia.

Mirela Adomnicăi a reamintit că a fost şi director al Taberei Bucşoaia, precizând că a lăsat „o tabără pornită cu toate motoarele”.

„Când am plecat în 2004 de acolo tocmai creasem un sistem propriu de alimentare cu apă, pentru că asta era principala problemă în Frasin, şi în ceea ce priveşte posibilitatea de autorizare. Rămăsese pur şi simplu de instalat staţia de epurare care fusese achiziţionată şi tabăra avea sistem propriu de alimentare cu apă corespunzătoare, ceea ce nu avea la vremea respectivă oraşul Frasin. Între timp şi-a rezolvat problema şi oraşul” a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că, din păcate, după 2004, în ciuda investiţiilor făcute inclusiv în perioada când a fost director, tabăra s-a degradat foarte mult.

„Îmi amintesc că după 2004 a fost transferată către administraţia locală. Nu s-a întâmplat nimic în această perioadă. Suntem după 16 ani şi deodată am descoperit Tabăra Bucşoaia. Puţin cam târziu” a spus Adomnicăi.

Ea a reamintit că în anul 2018, când a participat la Hora Bucovinei de la Bucşoaia, şi-a exprimat speranţa că această tabără va deveni o tabără internaţională, în care să vină şi copii din Republica Moldova, şi copii din Ucraina, din comunitatea românească.

Cândva, în judeţ funcţionau patru tabere

Ea a subliniat că Tabăra Bucşoaia a fost, ca suprafaţă şi capacitate de cazare, una dintre cele mai generoase tabere din ţară.

„Judeţul Suceava are o preponderenţă în ceea ce priveşte activitatea turistică. Avem mănăstiri, avem zona de munte pitorească. Este foarte ofertantă. Ca atare, dintotdeauna ar fi trebuit să existe măcar o tabără şcolară în judeţul Suceava” a spus Adomnicăi, care a adăugat că, la un moment dat, în judeţ erau patru tabere şcolare.

Acum doar mediul privat a mai suplinit, prin organizarea de tabere tematice, de nişă.

„Din păcate, Tabăra Bucşoaia a fost neglijată prea mult timp. Este bine că este o idee şi sper să se concretizeze. Cine o va concretiza, se va vedea” a spus Adomnicăi.

Ea a reiterat că în anul 2018 a spus că această tabără trebuie reevaluată şi că trebuie preluată de la administraţia locală pentru că, în mod nefericit, a fost transferată administraţiei locale, care nu are capacitatea să investească şi să repornească o asemenea investiţie.

Se va vedea cine o va finaliza

„În primul rând s-a greşit când a fost transferată. Trebuia să rămână fie la Ministerul Învăţământului, fie la Ministerul Tineretului, undeva în zona asta, la nivel de minister, iar apoi gestionată cu fonduri, pentru că acolo este o investiţie extraordinar de mare de făcut” a spus Adomnicăi, care a menţionat că şi cheltuielile de funcţionare erau foarte mari.

„E de lucru acolo. Dar e bine că s-a început. Cine o va finaliza se va vedea, dar e nevoie de o tabără şcolară în judeţ, iar tabăra de la Bucşoaia oferă, cel puţin ca punct de plecare, tot ceea ce este necesar. Îmi doresc să avem cât mai repede o tabără şcolară” a spus fostul prefect.

Ea a arătat că acest proiect de modernizare a Taberei Bucşoaia nu este proiectul lui Gheorghe Flutur şi că încă din 2018 a vorbit despre tabăra de la Bucşoaia.

„Nu are rost să intrăm într-o competiţie cine a vorbit primul. Tabăra de la Bucşoaia este ceva de suflet pentru mine şi am regretat că a rămas atâta vreme în paragină” a spus Adomnicăi.

Ea a menţionat că investiţiile din această tabără vor trebui gândite astfel încât să se facă o tabără internaţională la Bucşoaia.

Adomnicăi a precizat că există aducţiunea de apă şi că cele două blocuri de cazare trebuie reabilitate şi regândite, iar sala de sport să fie modernizată, urmând să fie executate şi ale investiţii necesare.

Ea a estimat că, dacă există asigurată finanţarea, după finalizarea documentaţiei, partea de execuţie ar dura circa un an de zile. (N.B., D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: