Înălţarea Domnului

Ziua Eroilor

      „…Deci, Domnul, după ce a vorbit cu dânşii, S-a înălţat la cer şi a şezut la dreapta lui Dumnezeu…!”

 

Hristos S-a înălţat !

Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după 40 de zile de la Înviere S-a suit la ceruri şi a şezut de-a dreapta Tatălui. Cu puterea dumnezeiască cu care a înviat şi a părăsit mormântul, tot cu aceeaşi putere S-a înălţat de pe pământ la cer, cu acelaşi trup cu care S-a răstignit şi a înviat.

Mântuitorul împlinise opera divină pentru care venise în lume: ne-a adus mântuitoarea învăţătură, S-a dat ca pildă de împlinire prin întreaga Sa viaţă şi mai ales prin jertfa de pe Cruce, prin care ne-a răscumpărat din blestemul Legii şi ne-a dăruit prin Învierea Sa garanţia învierii noastre.

După ce a biruit moartea, se arată ucenicilor Lui de mai multe ori, vorbindu-le de Împărăţia lui Dumnezeu şi iată că după 40 de zile sosise timpul să se întoarcă iarăşi la Tatăl Său şi Dumnezeul nostru. Aceasta este taina pe care Hristos le-a explicat-o ucenicilor Săi în ajunul morţii Sale, când le-a zis: „Ieşit-am de la Tatăl şi am venit în lume; acum iarăşi las lumea şi mă întorc la Tatăl!” (Ioan 16, 28).

Această slăvită taină o serbăm astăzi noi, credincioşii, cu bucurie sfântă, căci în a patruzecea zi după slăvitul praznic al Învierii, Mântuitorul S-a înălţat la Cer binecuvântându-i pe ucenici, aşa cum ne relatează Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca astfel: „ridicându-şi mâinile Sale, i-a blagoslovit pe dânşii. Şi a fost când i-a blagoslovit pe ei, S-a depărtat de la dânşii, şi Se înălţa la cer” (Luca 24, 50-51). Ucenicilor le-a mai amintit încă o dată că le va trimite putere de sus, pe Duhul Sfânt, Mângâietorul.

Odată cu Înălţarea Domnului, noi, creştinii, mai sărbătorim şi Ziua Eroilor.

Este o faptă înţeleaptă să ne aducem aminte de toţi cei ce s-au jertfit pentru dreapta credinţă, pentru ţară şi pentru neamul românesc.

Eroii au fost oameni ca şi noi. La moment de grea cumpănă, s-au ridicat la statura de mucenici ai pătimirilor şi izbânzilor neamului românesc.

Chemarea pe câmpul de luptă a fost pentru ei o sfântă datorie faţă de neam şi ţară, considerând viaţa acestora mai presus decât propria lor viaţă. Şi-au lăsat în pragul casei familia cu lacrimi în ochi, apoi, rostind în gând o scurtă rugăciune, au pornit în întâmpinarea morţii.

Pentru noi, eroii constituie preţul şi argumentul susţinerii drepturilor şi adevărurilor noastre fundamentale, altare sfinte de onoare, demnitate, mândrie şi credinţă românească.

Eroii neamului nostru vin din negura veacurilor, de la Burebista şi Decebal, de la Basarab, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş sau Mihai Viteazul. Ştiuţi sau neştiuţi, biruitori sau înfrânţi, anonimi sau rămaşi în legendă la Posada, Rovine, Vaslui, Călugăreni, apoi la Griviţa, Plevna şi Smârdan, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, la Odesa, Stalingrad şi în Munţii Tatra. Au căzut cu sutele de mii la datorie pentru idealurile naţionale de neatârnare, pentru independenţa ţării şi făurirea României Mari, pentru redobândirea teritoriilor româneşti luate de cotropitori prin forţă şi dictat.

Noi nu cinstim astăzi numai ţărâna eroilor, ci opera lor care este ţara şi sufletele lor nemuritoare care sunt la Dumnezeu. Prin jertfa eroilor şi a martirilor noştri ne-am păstrat numele de creştini şi de români, căci ei aşa ziceau: „Pentru a fi un român adevărat, trebuie mai întâi să fii un creştin adevărat!”.

Luminaţi de credinţa aceasta vie, noi, cei de astăzi, să mergem la mormintele eroilor, să ne îmbărbătăm inimile prin puterea vitejiei lor şi cu adâncă recunoştinţă să înălţăm şi noi către Cer cântările şi rugăciunile noastre, căci eroii s-au mutat la Domnul încredinţaţi că vor trăi veşnic. S-au înălţat către viaţa de dincolo ca „ostaşi şi luptători români din toate timpurile şi din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei, a credinţei strămoşeşti, întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului roman”.

În această sfântă zi de sărbătoare, dangătele clopotelor din turlele bisericilor vestesc lumii că eroii, cei care şi-au dat viaţa lor trecătoare pentru viaţa eternă, vor trăi de-a pururi în sufletele noastre.

Prof. TABARCEA SERGIU-IOAN,

membru în Consiliul Director al Filialei Suceava a ANCE „Regina Maria ”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI