PS Damaschin Dorneanul a transmis un mesaj de recunoştinţă şi mulţumire ÎPS Pimen „Părintele Bucovinei”

…dar şi un mesaj celor care l-au vorbit de rău: Nădăjduiesc că măcar acum vor şterge lacrima cu care v-aţi dus de aici, făcând un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, a transmis, vineri, la finalul slujbei de înmormântare a ÎPS Pimen Suceveanul, un mesaj de mulţumire şi recunoştinţă „Părintelui Bucovinei”, care a fost aproape tuturor credincioşilor, dar a avut şi un mesaj pentru cei care l-au vorbit de rău, arătând că nădăjduieşte ca lacrima cu care ÎPS Pimen a părăsit această viaţă va fi ştearsă printr-un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina.

„Ne luăm rămas bun de la Părintele nostru arhiepiscop Pimen cu toţii, dar mai ales noi, slujitorii sfintelor altare de aici, din Bucovina, ostenitorii de la sfintele mănăstiri şi tot poporul binecredincios de pe aceste meleaguri pe care atât de mult le-a iubit” a spus episcopul-vicar.

Ierarhul a arătat că Înaltpreasfinţia Sa Pimen este legat de Bucovina nu doar prin cele aproape trei decenii de slujire ca prim-chiriarh al acestei nou înfiinţate eparhii, nici prin anii de ascultare ca ghid la Putna, ori stareţ de aici, de la Sf. Ioan de la Suceava, ci mult mai de demult.

„O tainică şi plină de bucurie chemare a acestor ţinuturi a simţit-o tânărul Vasile Zainea când, privind cei şapte munţi ai Vrâncioaiei din zona Buzăului natal, gândul şi inima se îndreptau cu dorire şi foc sfânt spre Ştefan cel Mare – Soarele Sucevei. Şi Dumnezeu i-a îndeplinit ruga şi, din venetic, cum îşi spunea cu modestie adeseori, a devenit Pimen Suceveanul, nume pe care şi l-a înscris şi în cartea de identitate. A devenit al Bucovinei. Bucovina i-a devenit adevărata casă şi, de-acum, aşa cum şi-a dorit, îşi va odihni trupul tot aici, în pământul Bucovinei” a spus PS Damaschin Dorneanul.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a subliniat că ÎPS Pimen ştia foarte bine întreaga eparhie şi toate satele.

„N-a existat cred că sat bucovinean în care paşii săi să nu fi călcat. Toate drumurile erau ca ale sale. Nu avea nevoie de hartă şi nici de GPS şi ne uimea ştiind chiar şi numărul de semafoare dintre două puncte ale unei şosele. A respirat aerul proaspăt al Obcinelor Bucovinei, a preţuit munca ţăranilor şi a celor ostenitori cu mintea. A iubit portul şi obiceiurile din Bucovina. L-a iubit pe Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a sădit această dragoste mai ales copiilor pe care îi primea ca ghid” a spus PS Damaschin Dorneanul.

Potrivit acestuia, mâinile ÎPS Pimen nu doar au binecuvântat credincioşii din Bucovina, ci s-au împreunat cu ale meşterilor atunci când a ridicat case pentru cei săraci.

„Nu doar rasă smerită şi odăjdii sfinte a purtat părintele nostru Pimen, ci şi halat de salahor şi nu de puţine ori a purtat frumos pieptar înflorit bucovinean” a spus PS Damaschin.

Ierarhul a arătat că ÎPS Pimen poate fi considerat Părintele Bucovinei.

„A fost şi va rămâne părinte al Bucovinei, trăind durerile şi bucuriile ei aşa cum le-a simţit iscusit ilustrate de Balada lui Ciprian Porumbescu ori Doina lui Mihai Eminescu. Mai presus i-a iubit pe oameni şi ne-a iubit pe noi, preoţii, monahii şi credincioşii din Bucovina” a spus PS Damaschin.

Episcopul vicar a transmis un mesaj al preoţilor, monahilor şi credincioşilor din Bucovina.

„În numele acestora îndrăznesc a rosti acum, cu smerită recunoştinţă: Înaltpreasfinţia voastră, părintele nostru arhiepiscop Pimen, din adânc de inimă vă mulţumim. Vă mulţumim că ne-aţi învăţat să-L iubim pe Dumnezeu, Biserica Lui cea sfântă şi pe cei sărmani, fraţii mai mici ai lui Hristos. Vă mulţumim că ne-aţi învăţat cu fapta, nu numai cu cuvântul, să ajutăm să iubim munca şi să fim cumpătaţi în toate. Cum vom putea vreodată uita vorba de duh cu care ne întâmpinaţi: Nu-i greu a trăi, ci-i greu a cumpăni. Ne-aţi învăţat ascultarea şi modestia. Vă mulţumim pentru felul în care ne-aţi primit pe fiecare ca un părinte, nu ca un distant conducător şi, când vom da de greutăţi, ne vom aduce aminte de cum aţi trecut cu multă înţelepciune prin vremi mai grele ca ale noastre şi nu v-aţi trădat nici credinţa, nici neamul, nici năzuinţele. Vă mulţumim!” a transmis PS Damaschin.

Episcopul vicar a transmis şi un mesaj de recunoştinţă ÎPS Pimen.

„Vă suntem adânc recunoscători pentru punerea mâinilor sfinţitoare peste cei pe care i-aţi hirotonit. Vă suntem recunoscători pentru încrederea arătată părinţilor şi maicilor, pentru rugăciunile de binecuvântare de la sfintele slujbe. Vă mulţumesc îndeosebi obştile mănăstirilor redeschise prin grija Înaltpreasfinţiei voastre şi cele ale căror temelie a-ţi pus-o în ultimii 30 de ani. Nu doar cu flori vă întâmpină acum cei care au venit să-şi ia rămas bun, aşa cum tot cu flori – ale bucuriei – vă întâmpinau credincioşii când poposeaţi la slujbe în mijlocul lor, ci florile sunt înşişi ei, credincioşii pe care i-aţi iubit şi i-aţi slujit, i-aţi binecuvântat şi i-aţi îndrumat, cu care aţi plâns şi cu care v-aţi bucurat împreună” a spus ierarhul.

PS Damaschin a arătat că ÎPS Pimen a putut ierta cum numai oamenii cu suflet mare o pot face.

„Pe lângă multele altele pentru care trebuie să fim recunoscători, încă o dată şi încă odată vă mulţumim pentru acel lucru pe care numai oamenii cu suflet mare pot să-l facă necondiţionat şi fără număr: iertarea! Ne-aţi iertat când am greşit şi nu ne-aţi pedepsit pe cât am meritat. Ne-aţi acceptat aşa cum suntem şi, ca să nu ne supăraţi, aţi aşteptat şi ani întregi ca să ne spuneţi unde am greşit. Nu v-aţi lepădat uşor nici de cei care v-au trădat, sperând totuşi în întoarcerea lor. Aţi purtat sarcinile noastre ca un părinte şi noi ne cerem iertare acum că noi nu am arătat îndeajuns purtare de fii adevăraţi” a spus episcopul-vicar.

Ierarhul crede că boala actuală a venit pentru ca şi în ultimele zile ale vieţii să fie împreună cu cei în durere şi năpăstuiţi.

„De aceea, Părintele nostru Pimen, nu pentru greşelile Înaltpreasfinţiei voastre a venit această cruntă boală peste bătrâneţile Înaltpreasfinţiei voastre, da, încă puternice, dar totuşi purtătoare de urmele ostenelilor unei vieţi de 90 de ani. A venit pentru neascultările noastre, pentru toate mâhnirile pe care vi le-am făcut, pentru toate nedesăvârşirile din cele pe care ne-aţi cerut să le împlinim. A venit această boală ca să fiţi şi în ultimele zile ale vieţii împreună cu cei în durere, cu cei năpăstuiţi, cu cei bolnavi, cu Bucovina iubită, dar atât de îndurerară şi încercată de această molimă. Aţi purtat această boală pentru păcatele noastre, singur şi departe, dar atât de aproape în duh de cei pe care îi iubeaţi. Pentru aceasta vă rugăm încă odată: iertaţi-ne!” a spus PS Damaschin.

El a cerut iertare şi pentru cei care l-au vorbit de rău pe IPS Pimen.

„Iertaţi şi pe cei care v-au judecat, acum ori mai înainte, pe cei care v-au vorbit de rău, pe cei care nu v-au înţeles zbuciumul, neodihna şi durerea pentru redobândirea unei proprietăţi a Bisericii. Poate, simţindu-se şi ei fragili sau neputincioşi în faţa unei boli, sau în faţa morţii, vor învăţa măcar acum să vă preţuiască mai mult şi vor şterge lacrima cu care v-aţi dus de aici făcând acum un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina” a conchis PS Damaschin Dorneanul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: