Ion Lungu, primarul Sucevei:

„Suntem alături de agenţii economici, pentru că ştim că trec printr-o situaţie dificilă (…), aşa cum trece şi Primăria”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, anunţă că autorităţile administraţiei publice locale sucevene vor veni în sprijinul agenţilor economici din reşedinţa de judeţ, conform legislaţiei în vigoare. Lungu spune că, în urma unei analize bugetare, operate la jumătatea anului 2020, vor fi stabilite modalităţile concrete în care vor fi acordate facilităţile legale. Însă, edilul-şef atrage atenţia Guvernului că primăriile din ţară trec prin momente financiare dificile şi că persoanele juridice cu probleme ar trebui să fie susţinute din bugetul de stat.

„Este vorba despre Ordonanţa Guvernului nr. 69 care se referă la anumite facilităţi acordate agenţilor economici de către autorităţile locale. Toate guvernele au făcut la fel, cel puţin de când sunt eu primar, de 16 ani, dar acestea fiind suportate de către primării. Or, nici pe primării nu le dau banii afară din casă, asta este realitatea, de aceea bine ar fi ca aceste sume să fie suportate din bugetul de stat. Sigur, cu toate acestea, vom face o analiză, să aplicăm prevederile acestei ordonanţe” subliniază şeful executivului sucevean.

Ion Lungu precizează că facilităţile sunt acordate pe trei paliere, primul dintre acestea privind scutirea de la achitarea impozitului pe clădiri sau a taxei pe clădiri, în cazul celor care au clădiri în chirie. Astfel, după amânarea la plată de la jumătatea lunii martie, după 30 iunie urmează o analiză a veniturilor, „pentru se vedea ce taxe şi impozite au fost încasate”. Concluziile fiind trase, Consiliul Local va aproba, până pe 14 august, o hotărâre care să consacre măsurile decise, iar mai apoi, începând cu 15 septembrie, agenţii economici vor putea înainta Primăriei cereri de acordare a înlesnirilor în cauză. O a doua facilitate vizează firmele care folosesc domeniul public pentru activităţi de publicitate, procedura de accedere la scutiri fiind aceeaşi. Primarul, informează că, în cele din urmă, vor putea fi anulate obligaţiile accesorii, respectiv penalităţile, majorările de întârziere şi dobânzile, condiţia de îndeplinit fiind aceea ca, până pe data de 15 decembrie, să fie făcută plata obligaţiilor stabilite pentru 30 martie 2020.

„Sigur că intervin o serie de documente, precum declaraţia pe proprie răspundere şi certificatul pentru situaţii de urgenţă. Suntem alături de agenţii economici, pentru că ştim că trec printr-o situaţie dificilă, aşa cum trece întreagă economie românească, aşa cum trece şi Primăria Municipiului Suceava, din punct de vedere economic. Rămân optimist că, odată cu încasarea taxelor şi impozitelor locale, pe 30 iunie, ne vom putea echilibra din punct de vedere financiar” a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: