Istoria a două fotografii

Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Aşadar, cele două fotografii pe care le trimit fac cât 2000 de cuvinte!

Totuşi trebuie să scriu câteva cuvinte pentru a dezvălui ce reprezintă.

În anul 1998, în satul Măriţei, comuna Dărmăneşti, judeţul Suceava, s-a ridicat un monument în memoria celor căzuţi în cele două războaie mondiale. La inaugurare, prin strădania fostului deputat al Uniunii Ucrainenilor din România Vichentie Nicolaiciuc, fiu al satului, a participat şi un grup de militari de la Rădăuţi. Actualmente, Vichentie Nicolaiciuc este la ceruri. Fie-i ţărâna uşoară!

Atunci s-a hotărât ca în fiecare an, de Ziua Eroilor, la ceremonia de la Monumentul Eroilor, să fie invitaţi şi veterani.

Veteranii erau primiţi cu flori, iar la sfârşitul ceremonialului erau trataţi cu mâncare şi ceva udătură. Cum subsemnatul era şeful culturii din comună, mă ocupam să fie prezenţi veteranii care puteau veni.

Ultima dată când au participat şi veterani a fost în ziua de 2.06.2011. Iată şi numele celor patru veterani care apar în fotografie: Dumitru Divisevici, Vasile Divisevici, Vasile Caterenciuc şi Victor Zmeu.

Având în vedere că de pe data de 1.02.2012 am ieşit la pensie, de Ziua Eroilor din 2012 n-am mai participat, deoarece un brav cadru didactic a decretat: „Fără domnul Kolea la monument, este pensionar, să rămână acasă!”.

Zis şi făcut, norocul meu că am făcut fotografia-document.

La ora actuală, în comuna Dărmăneşti nu mai sunt veterani. În 2018 au plecat la ceruri veteranii Gheorghe Tcaciuc şi Dionizie Mazureac, ambii din Măriţeia Mică, iar în 2019 ne-a părăsit Nicolae Pauliuc, din Dănila.

În a doua fotografie este fostul veteran Silvestru Sacalschi, din Măriţei, care a stat în prizonierat timp de 12 ani în lagărul din Karaganda.

Să ne plecăm frunţile în faţa celor care au luptat pentru ţară!

Să le fie ţărâna uşoară!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: