Colegiul Medicilor Suceava:

Elevii care vor participa la examenele naţionale vor fi nevoiţi să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic şi neaerisită corect

Colegiul Medicilor Suceava a rugat, marţi, factorii de decizie din sănătate şi învăţământ să ia atitudine şi să reevalueze condiţiile de desfăşurare ale evaluării naţionale şi bacalaureatului, după recenta avertizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 Colegiul Medicilor Suceava este profund îngrijorat de recenta avertizare a OMS cu privire la măsurile de protecţie prin dezinfectante împotriva Covid-19.

„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie” explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus.

„Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni” notează OMS.

„În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu Covid-19”, iar „pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană” avertizează organizaţia.

„Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact” insistă OMS.

În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

În aceste condiţii, Colegiul Medicilor Suceava arată că, în baza datelor furnizate de OMS, a concluzionat că pulverizarea substanţelor biocide în spaţiile exterioare este inutilă şi fără finalitate. Mai mult, vegetaţia şi micile vieţuitoare sunt puse în pericol.

„Măsurile de dezinfecţie în spaţiile închise făcute prin pulverizare sunt nocive pentru sănătatea populaţiei. Au apărut deja diferite patologii legate de piele, aparatul respirator, digestive, oculare, alergii şi alte fenomene datorate concentraţiilor mari de dezinfectante ce se introduc în organism” arată Colegiul Medicilor Suceava.

Totodată, Colegiul Medicilor Suceava îşi exprimă îngrijorarea privind organizarea examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională, la care măsurile previzionate sunt deosebit de periculoase.

„Tunelurile cu pulverizare asupra candidaţilor sunt, după cum menţiona OMS, cu impact negativ fizic şi psihologic. Dezinfectarea prin pulverizare a spaţiilor interioare ale şcolilor, de asemenea. Pe parcursul a 3 ore, elevii vor fi nevoiţi să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic şi neaerisită corect, fapt care va duce la neoxigenarea corectă şi creşterea concentraţiei de CO2 din sânge. Ca urmare, performanţa intelectuală în cadrul examenului va fi diminuată substanţial. Căldura şi emoţiile, purtarea mănuşilor, care vor crea disconfort la scris, completează un tablou de nedorit pentru elevii în cauză” arată Colegiul Medicilor.

Ţinând cont de aceste aspecte, Colegiul Medicilor Suceava roagă factorii de decizie din sănătate şi învăţământ să ia atitudine şi să reevalueze condiţiile de desfăşurare a acestor examene.

„Problema este deosebit de serioasă şi, ca atare, cerem un răspuns cât mai rapid. Sunt multe lucruri pe care nu le-a ştiut nimeni şi care au fost revelate în cursul experienţei dramatice a pandemiei. De aceea hotărârile şi măsurile trebuie să fie flexibile în concordanţă cu situaţia actuală” se arată în comunicatul Colegiului Medicilor Suceava, semnat de dr. Sorin Hâncu şi dr. Irina Badrajan. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI