La apropierea aşteptatei ieşiri din carantină

Primarul Ion Lungu este contrariat de „formatorii de opinie” care „condamnă” Suceava înainte de a o „judeca”

>„Suceava este un oraş normal (…), cu o majoritate covârşitoare de oameni sănătoşi şi cu câţiva bolnavi, la fel cum se întâmplă în întreaga Românie” susţine edilul-şef >El a făcut apel la respectarea, în continuare, a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului a regulilor de igienă personală, a celor de distanţare socială, a celor de circulaţie pietonală şi în mijloacele de transport, a celor de izolare şi carantinare instituţionalizată

Ieri, la împlinirea a şase săptămâni de la instituirea stării de carantină în municipiul Suceava şi pentru opt unităţi administrativ-teritoriale învecinate, primarul Ion Lungu a transmis un mesaj optimist, arătând că există premise pentru ca „această situaţie să se termine cât mai repede”.

Potrivit şefului municipalităţii, dacă pe 5 mai în reşedinţa de judeţ se înregistrau 3,14 de infectaţi la mia de locuitori, vineri, pe 8 mai, indicatorul scăzuse până la 2,22 de infectaţi la mia de locuitori. În aceeaşi perioadă, numărul sucevenilor activi, reprezentând diferenţa dintre cei pozitivi şi pacienţii declaraţi vindecaţi, s-a diminuat de la 402 la 284 de persoane.

„Am putea spune că situaţia este bunişoară şi că aceasta ne-ar putea ajuta în demersurile noastre de ridicare a carantinei, precum şi a măsurilor speciale. În această perioadă am stat în contact cu Guvernul României, căruia i-am prezentat argumente, justificări, tabele, şi sper ca, de pe 15 mai, să avem şi noi parte de măsuri de relaxare” a subliniat şeful executivului municipal sucevean.

Ion Lungu s-a arătat contrariat de „formatorii de opinie” ai unor televiziuni centrale care „condamnă înainte de a ne judeca”, emiţând că Suceava trebuie să rămână în carantină. „Suceava este un oraş normal. Suceava este un oraş cu oameni normali, cu o majoritate covârşitoare de oameni sănătoşi şi cu câţiva bolnavi, la fel cum se întâmplă în întreaga Românie. La Suceava suntem, astăzi, pe un plafon de stabilitate, la fel cum se întâmplă cu multe oraşe din ţară” a punctat edilul-şef.

Primarul spune că o iniţiativă a lui Ion Marcel Vela, ministrul de Interne, lasă la latitudinea comitetelor judeţene pentru situaţie de urgenţă să facă propuneri de ridicare a carantinei, după şedinţa de ieri a structurii specializate judeţene sucevene, o cerere în acest sens ajungând pe masa forurilor de decizie naţionale.

Pe de altă parte, Lungu a arătat că există şi opinii potrivit cărora vârful epidemiei nu a fost încă atins, din care motiv a făcut apel la suceveni să respecte, în continuare, măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului, a regulilor de igienă personală, distanţare socială, circulaţie pietonală, în mijloacele de transport în comun şi în spaţiile comerciale, autoizolare, izolare şi, inclusiv, de carantinare inituţionalizată, acolo unde este cazul. „Sper ca, pe 15 mai, şi sucevenii să aibă o veste bună, cea de ridicare a carantinei şi a măsurilor speciale din oraşul nostru. Aşa să ne ajute Dumnezeu!” a spus Ion Lungu.

Reamintim că, prin Ordonanţa Militară nr. 6 din 2020, a fost instituită, pe durata perioadei stării de urgenţă, măsura carantinării municipiului Suceava şi a zonei limitrofe formate din opt unităţi administrativ-teritoriale, respectiv în Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: