Un punct de vedere

De la 1 Mai la 10 Mai

După apariţia materialului intitulat „De la Paşti la 1 Mai” (vezi „Crai nou” nr. 8243, marţi, 14 aprilie 2020), mai mulţi amici mi-au cerut să scriu un material intitulat „De la 1 la 10 Mai”.

Solicitările lor m-au determinat să fac un sondaj telefonic. Am sunat mulţi cunoscuţi din comuna mea, Dărmăneşti, judeţul Suceava, dar şi din ţară, inclusiv Bucureşti. Practic, am acoperit mai toate regiunile.

Vârsta maximă a celor întrebaţi a fost de 92 de ani, iar cea minimă, de 18 ani.

I-am întrebat ce ştiu despre datele de 1, 2, 8, 9 şi 10 mai. Despre 1 Mai, unii şi-au amintit că-i vorba de Ziua Muncii. În privinţa zilei de 2 Mai, cei mai învârstă au cam bâjbâit, dar tinerii au zis: Vama Veche, nisip, mare.

Ei, ajungând la data de 8 Mai, unii mai copţi au zis: 8.05.1921 crearea PCR.

Aici vreau să divaghez un pic. De ce? Ca să vedeţi cum „este” unii oameni. Imediat după decembrie 1989, am întâlnit mulţi inşi dintre cei care au avut de profitat în calitate de membri de partid, care s-au dezis de comunism, înfierând cu mânie proletară acele vremuri.

Dacă ar fi fost vorba despre foşti membrii cooperatori, i-aş fi înţeles, dar unii au predat la istorie despre geniul din Carpaţi, despre 18 ani lumină, despre „iepoca de aur”. Alţii, la dirigenţie sau la propagandă, proslăveau comunismul.

Ei bine, pe urmă au devenit ţărănişti, liberali şi mari democraţi. No comment!

În privinţa zilelor de 9 şi 10 mai, majoritatea a zis: Ziua Europei şi Ziua Regelui!

După tatonări, o parte dintre ei şi-au adus aminte de Ziua Independenţei şi de Ziua Victoriei. Bravos naţiune!

Păi dacă tot reducem numărul orelor de istorie, mai ales la clasele terminale, adică a VIII-a şi a XII-a, la ce să ne aşteptăm?

Cică, acum, istoria se studiază în context european…

Mica mea incursiune în istorie mi-a lăsat un gust amar. Nu degeaba se spune că „istoria este acel fapt că nu învăţăm nimic din istorie!”

P.S. Mâine, poimâine vine 23 august; ca atare, lansez o provocare: în ce an 23 august s-a sărbătorit pe 22 august? Pe bune! Oare de ce?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI