Directorul Crucii Roşii Suceava, Cornel Dediu: Prin campania lui Ştefan Mandachi s-au strâns peste 1,4 milioane de euro

 > Unilever a donat 320.000 de euro pentru o unitate mobilă ATI > Au fost şi donaţii private, dar şi din partea Crucii Roşii Române şi a filialelor din ţară

Directorul Crucii Roşii Suceava, Cornel Dediu, a declarat vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, de Ziua Mondială a Crucii Roşii, că această sărbătoare a fost marcată în condiţii dificile.

„Sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roşii în pandemie şi ştim cât de gravă e situaţia” a declarat Dediu.

El a spus că Crucea Roşie Suceava şi-a făcut datoria în mai multe situaţii, nu numai în actuala pandemie.

 „Am mai avut mari probleme în timpul inundaţiilor din 2008-2010, când Crucea Roşie şi-a făcut din plin datoria. Am reuşit atunci ca din multe case care au fost reconstruite, au fost utilate, dotate de Crucea Roşie în parteneriat cu sponsorii noştri de atunci şi de acum, pentru că cei cu care am pornit o colaborare cu ani în urmă ne-au rămas alături şi iată şi că în aceste momente ne ajută pentru a putea ajuta la rândul nostru” a spus Dediu.

El a amintit că s-au început activităţile de ajutorare la Suceava cu sprijinul Crucii Roşii Române, care a fost prima care a declanşat o campanie naţională de strângere de fonduri pentru lupta împotriva Covid-19 şi a primit o donaţie de un milion de euro de la Petrom, cu care au fost cumpărate zece aparate PCR de testare rapidă, dintre care unul a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava.

„Apoi a început mobilizarea şi pe plan local. Avem un parteneriat cu antreprenorul Ştefan Mandachi, care şi-a pus la dispoziţie «metrul de autostradă» pentru a fi vândut centimetru cu centimetru, pentru un centimetru fiind necesară o donaţie de 10 euro. S-au strâns peste 1,4 milioane de euro în 40 de zile. Este o sumă impresionantă. Vă spun sincer că nu aş fi crezut, chiar având în vedere entuziasmul lui Ştefan Mandachi de la început, iar suma de 3 milioane de euro mi se părea un vis. Iată că suma care s-a strâns este impresionantă de-a dreptul pentru Suceava” a spus Dediu.

El a subliniat că toţi banii donaţi au intrat la Crucea Roşie Suceava şi că toate achiziţiile s-au făcut prin Crucea Roşie Suceava şi a ţinut să precizeze că toată echipa de campanie, tot ce a însemnat promovare, colectare de fonduri, a fost făcută de echipa lui Ştefan Mandachi, gratuit, fără niciun fel de cost, astfel că toţi banii care s-au colectat au fost şi vor fi folosiţi în continuare doar pentru a se atinge scopul declarat al campaniei, acela de a ajuta spitalele şi personalul medical.

Cornel Dediu a precizat că într-o primă fază au fost cumpărate echipamente de protecţie pentru medici, dezinfectanţi, măşti, mănuşi, viziere, concentratoare de oxigen şi un ventilator, pentru că la început era o problemă cu achiziţia de echipamente, iar prima donaţie a fost făcută către SJU Suceava şi SM Rădăuţi, fiind vorba despre circa 250.000 de euro, iar a doua donaţie a fost către SJU Suceava şi SM Fălticeni.

El a arătat că sunt în derulare contracte pentru achiziţia de măşti FFP3, cele mai performante, sunt comandate 20 de ventilatoare care vor fi distribuite spitalelor din judeţ.

Directorul Crucea Roşie Suceava a mai declarat că o donaţie foarte mare a venit de la Unilever şi Betty Ice Suceava, care au donat 320.000 de euro, bani din care se achiziţionează o unitate de terapie intensivă mobilă. Această unitate mobilă este un camion cu 12 paturi care poate fi deplasat în diferite zone, în funcţie de necesităţi, la dezastre naturale, la spitale de campanie.

„În aceste zile intră în lucru şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem această unitate mobilă la Suceava” a spus Dediu.

El a adăugat că se continuă campania de strângere de fonduri, pentru că această unitate mobilă are nevoie de dotări, întrucât acest camion este dotat cu paturi, mobilier, instalaţiile de oxigen, iar pentru a putea fi folosit este nevoie de dotarea acestuia cu injectomate, cu monitoare, cu ventilatoare.

Dediu a mai spus că unitatea mobilă de ATI ar urma să ajungă la SJU Suceava, dar că trebuie verificat dacă SJU Suceava îşi permite să o administreze, pentru că e nevoie de personal, şofer, cap de tir.

El a mai spus că mai sunt foarte mulţi donatori care au donat produse pentru restaurantele care au preparat hrană pentru personalul medical, pentru angajaţii ISU, pentru toţi cei implicaţi în această acţiune de luptă cu pandemia.

Totodată, au fost primite donaţii de la Crucea Roşie Română şi de la alte filiale – dezinfectanţi, echipamente de protecţie, alimente, care au fost direcţionate şi către celelalte spitale din judeţ. Alimente şi echipamente au fost direcţionate către DGASPC Suceava, pentru a le distribui în centre.

„Eu cred că la Suceava societatea civilă a făcut ceea ce trebuie să facă societatea civilă. A intervenit într-o situaţie de criză, până în momentul în care autorităţile au reuşit să stăpânească cumva fenomenul. Cel puţin aşa credem noi că am reuşit să fim acel tampon din momentul declanşării acelei stări de la Suceava şi când conducerea militară a spitalului a reuşit să facă puţină ordine”, a spus Cornel Dediu.

El a subliniat că este foarte important ca autorităţile să ştie că există o societate civilă şi să înţeleagă că această societate civilă trebuie să fie susţinută în momentele în care are nevoie, pentru ca societatea civilă să poată interveni atunci când e necesar. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: