Începând cu săptămâna viitoare

Pot fi accesate primele de asigurare pentru culturile de toamnă 2019 şi primăvară 2020

> Fondurile disponibile sunt de 15.000.000 euro

Prefectura Suceava a anunţat că în data de 11 mai se relansează submăsura „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor – destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi aferente culturilor de primăvară pentru anul 2020”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020.

Pentru această submăsură, fondurile disponibile sunt de 15.000.000 euro.

Sursa specifică faptul că principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta, precum şi alte fenomene climatice nefavorabile cum ar fi: arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Astfel, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie fermier activ în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1; să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de submăsura 17.1 şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat modificări ale fişei măsurii, cât şi ale condiţiilor de accesare care constau în: acordarea unui sprijin de 70% pentru toţi fermierii, independent de dimensiunea fermei; revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă şi deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de cultură sau specie.

De asemenea, Ghidul aplicatului a suferit următoarele modificări: reducerea numărului de documente obligatorii în cadrul pachetului depus împreună cu cererea de finanţare (rămân patru documente din şapte), eliminarea obligativităţii de a prezenta extrasul din Registrul agricol şi documente ştampilate, de a completa suprafeţele asigurate pentru fiecare parcelă şi calculul privind dimensiunea economică a exploataţiei, precum şi clarificarea posibilităţii de a prezenta documente aferente plăţilor prin POS.

Proiectele vor putea fi depuse de la 11 mai, începând cu ora 9, până pe 30 noiembrie 2020, ora 16. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI