IPJ Suceava explică procedura de obţinere a cazierului judiciar în perioada carantinării Sucevei

> Valabilitatea documentelor emise anterior se menţine pe perioada stării de urgenţă

 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava anunţă că, potrivit legislaţiei, se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă (inclusiv valabilitatea certificatelor de cazier judiciar). Pe lângă asta, însă, pe perioada stării de urgenţă, termenele legale stabilite pentru soluţionarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informaţii de interes public precum şi a petiţiilor se dublează.

Dat fiind faptul că municipiul Suceava a fost plasat în carantină, autorităţile recomandă folosirea exclusiv a modalităţilor electronice de a obţine documentele. În acest context, redăm comunicatul IPJ Suceava. (N.B.)

Vă aducem la cunoştinţă că în contextul intrării în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 3/2020 şi a Ordonanţei Militare nr. 6 din 30.03.2020, unitatea noastră adoptă măsuri adecvate pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, atât pentru protejarea angajaţilor proprii, cât şi a dvs., considerent pentru care formulăm următoarele recomandări:

Potrivit prevederilor art. 1 din Ordonanţa Militară nr. 3, se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu excepţia unui număr de 9 situaţii, strict delimitate, între care poate fi inclusă şi urgenţa obţinerii certificatelor de cazier judiciar/adeverinţelor de integritate comportamentală.

Subliniem însă că, doar pentru motive temeinic fundamentate ce urmează a fi consemnate pe cerere (exemplu: angajare, participare licitaţie, licenţiere, autorizare) se va da curs cererilor pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar/adeverinţelor de integritate comportamentală primite direct la ghişee sau prin email, cu menţiunea că acestea din urmă vor fi ridicate pe bază de semnătură de la ghişeu a doua zi de la transmiterea electronică, conform programului stabilit, afişat pe pagina de internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Pentru punerea în aplicare a art. 1 din Ordonanţa Militară nr. 3 din 24.03.2020, vă informăm că prezentarea cetăţenilor la ghişeul de eliberare a certificatelor de cazier judiciar se va realiza numai după ridicarea interdicţiilor instituite, în cazul cererilor depuse pentru care nu se justifică urgenţa ridicării documentului.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 6/ 30.03.2020 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum şi a unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, obţinerea certificatelor de cazier judiciar şi a adeverinţelor de integritate comportamentală a devenit greu accesibilă, motivat şi de faptul că adeverinţele de integritate comportamentală se emit numai la ghişeul deschis la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava din municipiul Suceava, conform prevederilor Legii nr.118/2019.

Având în vedere contextul general, vă recomandăm următoarele:

Persoanele fizice şi juridice să utilizeze/să accepte certificate de cazier judiciar a căror perioadă de valabilitate a expirat, în conformitate cu art. 14 din Decretul Prezidenţial din 16.03.2020 („se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă”).

Pe perioada stării de urgenţă, persoanele juridice, în calitate de angajatori, să înlocuiască certificatele de cazier judiciar/adeverinţele de integritate comportamentală, cu declaraţii pe proprie răspundere, sub sancţiunea legii penale, din care să rezulte că persoana care solicită angajarea nu este/nu a fost condamnată/în curs de judecată/nu are calitatea de inculpat în cauze penale.

În vederea depunerii la dosare de concurs, angajare, licitaţie, etc., la instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice (primării, instituţii din sistemul de învățământ, sănătate, SRPCIV, DGASPC, etc.) şi pentru evitarea contactului între persoane şi prevenirea aglomerării ghişeelor în care se lucrează cu publicul, să solicitaţi acestor instituţii obţinerea extrasului de pe cazierul judiciar sau a certificatului, în baza consimţământului expres al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice, în conformitate cu OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care stabileşte că este imperios necesară adoptarea unor măsuri urgente, în considerarea interesului public, în sensul reducerii eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii serviciilor publice, precum şi referitoare la facilitarea interconectării bazelor de date între instituţiile publice şi art. 20 alin. 7 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, cu modificările şi completările ulterioare, numai în situaţii temeinic justificate, pentru limitarea riscului de răspândire a infecţiei cu coronavirus (Covid-19) şi în vederea limitării timpului de contact, vă rugăm să vă prezentaţi la ghişeul unităţii de poliţie pe raza căreia domiciliaţi cu cererile deja completate.

Pentru persoanele care domiciliază pe raza municipiului Suceava şi a zonelor arondate, vă recomandăm să transmiteţi cererile împreună cu documentele necesare la adresa de mail cazier@sv.politiaromana.ro, urmând să vă prezentaţi personal pentru ridicarea certificatului de cazier judiciar/adeverinţei de integritate comportamentală a doua zi după data depunerii on line a solicitării. Recomandăm cetăţenilor care nu deţin cunoştinţe tehnice care să le permită transmiterea prin e-mail a documentelor mai sus amintite să se prezinte la ghişee.

Facem apel la cetăţeni de a da dovadă de înţelegere, responsabilitate şi de a respecta cu stricteţe măsurile impuse de autorităţi. Abaterea de la măsurile impuse poate antrena riscuri majore, periclitând siguranţa şi sănătatea cetăţenilor.

Telefon de contact: 0230-203250.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: