Precizări de la Ministerul Sănătăţii privind situaţia de la Spitalul Suceava

> 84 de medici şi asistente au infecţie cu noul coronavirus > Spitalul nu mai este de urgenţă, ci denumit „Spital Clinic Judeţean”, unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, ieri, un prim comunicat de presă privind evaluarea de la Spitalul Suceava.

Astfel, se arată că în cursul zilei 24.03.2020 echipa Ministerului Sănătăţii, condusă de dr. Nelu Tătaru, secretar de stat, a făcut o primă evaluare a activităţii Spitalului Clinic Judeţean Suceava în contextul răspândirii noului coronavirus.

Din echipa MS fac parte şefii comisiilor pentru medicină de urgenţă şi epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Diana Cimpoieşu, respectiv prof.dr. Doina Azoicăi. Echipa este completată de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, conf. univ Lucian Indrei, coordonatorul direcţiilor de sănătate publică din regiunea de nord-est.

„După prima zi de verificare, echipa MS a decis închiderea Spitalului Clinic Judeţean începând de astăzi, pentru 48 de ore, în vederea realizării procedurilor de dezinfecţie” se arată în comunicat.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, de ieri urma să înceapă transferarea celor 124 de pacienţi care se mai aflau internaţi în spital în alte unităţi sanitare, după cum urmează:

> Pacienţii confirmaţi pozitiv la Covid-19 vor fi repartizaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108;

> Pacienţii confirmaţi negativ la Covid-19 care nu reprezintă urgenţe îşi vor continua tratamentul izolaţi la domiciliu sub supravegherea medicului de familie;

> Pacienţii care sunt confirmaţi negativ şi reprezintă urgenţe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferaţi în spitale din judeţul Iaşi, în funcţie de patologie.

„În 48 de ore se estimează deschiderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Suceava, care este supusă procesului de dezinfecţie. UPU va începe să funcţioneze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iaşi, clinicile private din Suceava, precum şi personal din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava” se arată în comunicat.

Toţi pacienţii care vor fi investigaţi şi diagnosticaţi în UPU a SCJ Suceava vor fi dirijaţi pentru continuarea tratamentului în unităţile medicale din Fălticeni şi Rădăuţi, iar cei cu patologie severă vor fi direcţionaţi către unităţile medicale din Iaşi.

În ceea ce priveşte personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate 1300 persoane, personal medical şi auxiliar.

Din cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la Covid-19. Aceştia sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu.

De asemenea, 49 de asistenţi medicali şi infirmieri confirmaţi cu Covid-19 din cadrul spitalului judeţean se află, de asemenea, internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Suceava.

Echipa MS a decis ca, după dezinfecţie, Spitalul Clinic Judeţean Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus.”

Ministerul Sănătăţii precizează că a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investiţiilor şi dotarea noului spital din Fălticeni.

De asemenea, MS a alocat Direcţiei de Sănătate Publică Suceava 750000 lei pentru achiziţionarea unui sistem de detectare moleculară (Real Time PCR).

„Evaluarea echipei medicale a MS continuă zilele următoare cu toate unităţile sanitare din regiunea NE. Astăzi va fi verificată situaţia de la Botoşani” se arată în comunicat.

Potrivit Legii spitalelor, spitalul clinic este spitalul care are în componenţă cel puţin două clinici în specialităţi diferite, care desfăşoară asistenţă medicală, activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală şi de educaţie medicală continuă.

De menţionat este că, pentru spitalele clinice şi universitare, precum şi institutele clinice, candidaţii la funcţia de director general trebuie să fie în mod obligatoriu cadre didactice universitare de predare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: